Ostalo

Oliverov prijatelj i menadžer sa samih početaka karijere: 'Bio je pun duha i veliki zezator'

Zoran Škugor za Tabloid.hr je ispričao o Oliverovim počecima, ali i po čemu se njegov prijatelj razlikovao od ostalih vokala

Nora Fabrio Bene
29.07.2018 17:58

Oni stariji oduvijek pamte Olivera Dragojevića kao pravu pop zvijezdu, a i mlađe generacije pjevuše njegove pjesme. Gotovo niti jedna fešta ne može proći bez hitova legendarnog starog morskog vuka.

Zoran Škugor , menadžer i prijatelj Olivera Dragojevića, svjedočio je upravo stvaranju Oliverovog prepoznatljivog stila i njegovom širenju na sve prostore bivše države.

Vijest o Oliverovom odlasku primio je tužno, ali smireno: "Iskreno, nekako sam se pripremio na to da bi se to moglo dogoditi. Bilo je samo pitanje koliko bi njegovo tijelo moglo sve to skupaizdržati. Nažalost, nakon godinu dana bitke, nije više mogao podnijeti sve kemoterapije."

Oliver Dragojević

Foto:Davor Puklavec/PIXSELL


Skroman, jednostavan i pun duha

Zoran Škugor s Oliverom je počeo surađivati nedugo nakon što je čuo da je odličan pjevač i član splitske grupe Batali. Oliver je uskoro bio jedan od dvojice vokala u grupi More odnosno najboljem domaćem pop bendu, kako Škugor kaže.

" Čuo sam ga u Primoštenu i ostao sam zadivljen njegovim pjevanjem i repertoarom pjesama. Izvodio je Ray Charlesa iSteviea Wondera i tada sam već shvatio da se radi o velikom pjevaču. Nazvao sam ga u Splitu, našli smo se i ubrzo dogovorili suradnji i potpisali ugovor na dvije godine. To je rezultiralo njegovom velikom karijerom, bio je najveća pop zvijezda bivše države. "

S Oliverom je bilo lako raditi, kaže Škugor, jer je on prvenstveno bio "veliki zaljubljenik u glazu i nikada nije radio probleme." Čak i kada bi se nešto dogodilo Oliver bi, kaže njegov menadžer i stari prijatelj, sjeo za klavir otpjevao svoje i išao dalje.

Oliver Dragojević

Arhiva/Davor Puklavec/Pixsell

"Bio je pun duha i veliki zezator pa je suradnja sa svima bila i više nego odlična. Tada je, recimo, šef tadašnjeg pratećeg benda bio Jasmin Stavros i to je bila i više nego ugodna i profesionalna suradnja", prisjeća se.


Drugačiji od ostalih

Škugor ima i jasan odgovor na pitanje zašto je baš Oliver uspio osvojiti toliku publiku i po čemu je drugačiji.

"On je bio strašan pjevač, mogao je toliko toga otpjevati na drugačiji način da je publika bila zadovoljna gdje god smo pošli i sa stranim i sa domaćim programom."

Škugor se prisjeća da je Oliver mogao savršeno otpjevati pjesme sasvim različitih vokala i raspona, a stranci u Dalmaciji su se uvijek tome čudili.

"To je prenio i na svoje domaće pjesme. Njegov rad sa Zdenkom Runjićem imao je velik utjecaj na glazbu i stvorio se jedan dalmatinski tip zabavne glazbe. Ubrzo je Oliver otišao stepenicu više i okrenuo se više u smjeru popa pa je dodatno dignuo granicu kvalitete."


Približio generacije

Oliver je u sebi imao nešto što su voljele i starije i mlađe generacije. U čemu je tajna i kako je uspio prisvojiti publike tako različitih preferencija?

"Starije su rasle uz njegou glazbu. Publika je ljetovala duž Jadrana, a Oliver je tada bio zvijezda. Imao je odlične zabavne pjesme koj su se preplitale s dogodovštinama, pričama i uspomenama koje bi ljudi stekli na ljetovanju. Atmosfera s ljeta prenosila se i u jesen i u zimu, a upravo zato starijima mnogo znači ."

Na jedinstven se način približio i mlađoj publici. Ne kroz srzovanje kvalitete ili napuštanja svog stila, već kroz sasvim drugačiju taktiku za koju Škugor smatra da je odlična.

"Oliver je u svojoj kasnijoj karijeri vrlo dobroznao procijeniti tko je od mladih izvđača talentiran. Često ih je znao kontaktirati pa je tako imao suradnju s Ninom Badrić, a kasnije je snimio taj slavni Morski vuk. Znao je procijeniti mlade talente i kroz te duete se približavao mlađoj publici. "

O svojoj suradnji s Oliverom Škugor ima samo pozitivne riječi, a posebno mu znači povjerenje koje je Oliver imao u njega.

Oliver Dragojević

Ivo Cagalj/PIXSELL

"Jednom me nazvao Petar Dragojević, Oliverov nećak, i pitao me možemo li se naći. Ja sam mu rekao da dođe do Vodica i tamo smo komunicirali o eventualnoj suradnji i njegovoj karijeri. Pitao sam ga u jednom trenutku tko ga je poslao k meni, a on mi je rekao: "Stric!" Toliko je povjerenja imao .

Oliver je nećaku jednostavno rekao da dođe kod mene i da će kod mene sve naučiti što mu treba za kasniju karijeru", prisjeća se Škugor.


Pjesma prije svega

Kao jedan od koncerata koje bi posebno istaknuo, Škugor je spomenuo koncert u zagrebačkom Domu sportova osamdesetih godina.

Prisjetio se i Oliverovog pjevanja na večerama nakon koncerata, a njegovo pjevušenje nije bilo bezvezno.

Oliverov stari prijatelj i menadžer tako se jasno prisjetio kada je Oliver rekao jednom pjevaču: "Ko ne voli glazbu i ko ne voli pivati, bolje da se tim poslom ne bavi.