Ostalo

Opake bolesti ga je pokosila, no ružne glasine kružile su dugo: S 36 godina Mladenović je ostavio...

Uz glazbeno stvaralaštvo, ostao je zapamćen po svojoj nevjerojatnoj umjetničkoj energiji, ali priznao je kako mu je slava predstavljala breme koje mora nositi

L.K.
05.11.2021 22:00

Tekstopisac, gitarist ipjevač rock benda Ekatarina Velika teantiratni aktivist Milan Mladenović ostavio je neizbrisiv trag u povijesti ex-yu glazbe. Nažalost, glazbena scena ostala je na današnji dan1994. godine bez tog glazbenog velikana.


Djetinjstvo i odrastanje

Milan je rođen u Zagrebu21. rujna 1958. godine. Bio je sin JNA oficira, Spase , rodom iz Kruševca i majke Danice , domaćice izMakarske. U šestoj Milanovoj godini Mladenovići su se preselili u Sarajevo gdje su se zadržali nekoliko godina, a 1970. godine su otišli živjeti u Beograd.


Glazbeni počeci

Njegova ljubav prema glazbi je počela još u dječačkoj dobi. Ubrzo je osnovao i bend "Limunovo drvo" zajedno s prijateljem Dragomirom Mihailovićem Gagijem iz 11. beogradske gimnazije. Uz nastupe na brojnim gitarijadama, imali su čak dvasamostalna koncerta u SKC-u.'Da li se sećate?', 'Sedmi krug', 'Oko moje glave', 'Limunovljevo drvo', 'Ne veruj' i 'Gubitaš', samo su neke od pjesama Limunovog drveta.

Nakon "školskog" Limunovog drvetagdje je Mladenović prikupio prva iskustva, pa jes Dušanom Kojićem Kojom 1980. godine je osnovao kultnu grupu Šarlo Akrobata. Imali su samo jedan album, "Bistriji ili tuplji čovek biva kad..." iz1981. godine i trajali su nešto više od godine dana. Unatoč trajanju koje je bilo kratkog vijeka, ostavili su vječne hitove i pjesme koje su obilježile generacije.

Dušan Kojić je nakon Šarlo Akrobate osnovao Disciplinu Kičme, a Mladenović Katarinu II za koju se smatra da je, uz njega, osnovaoDragomir Mihajlović Gagi.Pod imenomKatarinaII izdan je istoimeni album 1984. godine nakon kojeg bubnjar Vd napušta grupu, a Gagi odlazi služiti obvezni vojni rok.

Za pregled sadržaja moraš omogućiti kolačiće društvenih mreža!

Vrhunac glazbenog stvaralaštva i slave

Godine 1985. godine Katarina II postaje Ekatarina Velika(ili skraćeno EKV)i s kojom je Mladenović postigao nevjerojatan uspjeh islavu.Prvupostavu EKV-a su činilibubnjar Ivica Vdović - koji je umro je 1992. godine, basist Bojan Pečar umro je 1998., dok jeklavijaturistica Margita Stefanović napustila ovaj svijet2002. godine.

Na Vd-ovo mjesto je došao bubnjar Ivan Fece Firči , a zbog Gagijevog odlaska, Milan je postao jedina gitara u bendu. S obzirom na to da je na licenci bilo i njegovo ime također, Katarina II je postala stvar prošlosti i počelo je doba EKV-a. Ubrzo su krenuli na glazbenu turneju diljem Jugoslavije.

Milan Mladenović

(FOTO: Screenshot YouTube)

Ekatarina Velika je u svom aktivnom razdoblju objavilašest studijskih albuma:

- Ekatarina Velika (1984.)

- S' vetrom uz lice (1986.)

- Ljubav (1987.)

- Samo par godina za nas (1988.)

- Dum dum (1991.)

- Neko nas posmatra (1993.)

Za pregled sadržaja moraš omogućiti kolačiće društvenih mreža!

Ipak, Mladenović je bio i član srpske rock supergrupe Rimtutitukičiji su članovi bili i članovi Ekatarine Velike, Električnog Orgazma i Partibrejkersa. Nastali su kao projekt u Beogradu u vrijeme Domovinskog rata te su bili ikona antiratnih prosvjeda koji su se u to vrijeme održavali na ulicama Beograda. Za vrijeme svog trajanja, članovi Rimtutitukija su izdali album naziva"Slušaj 'vamo" 1992. godine.

S Angel's Breathom, Mladenović je objavio istoimeni album 1994. godine.

Unatoč sudjelovanju na raznim glazbenim projektima, EKV je ostala njegova miljenica. Zadnji Milanov nastup s EKV-om je bio u Budvi, samo dva mjeseca prije njegove smrti. Već tada se borio s time da ostane u stajaćem položaju, a pogled mu je govorio puno i previše.


Bolest

Ubrzo je bio prebačen u beogradsku bolnicu gdje mu je bio dijagnosticiran rak gušterače. Umro je 5. studenog 1994. godine s 36 godina. Sahranjen na beogradskom Novom groblju na parceli 114 i grobnom mjestu 523.

Uz glazbeno stvaralaštvo, ostao je zapamćen po svojoj nevjerojatnoj umjetničkoj energiji, ali priznao je kako mu je slava predstavljala breme koje mora nositi.

Pročitajte još
'Crna Princeza' svojim talentom vodila u drugu dimenziju: Umrla kao beskućnica - zaboravljena, sama i bez...

Od prvotne postave preživio je samo Dragomir Mihajlović. Nažalost, u Londonu 1998. godine umro je Bojan Pečar od srčanog udara, a 18. rujna 2002. godine u Beogradu je umrla Margita Stefanović. Prvobitni bubnjar Ivica Vdović umro je 1992. godine, i jedini je preživjeli član prvobitne postave Dragomir Mihajlović.

Za pregled sadržaja moraš omogućiti kolačiće društvenih mreža!

Ljetne dane je provodio u Makarskoj, a kako je rekao, na tamošnjim plažama je napisao neke od najljepših stihova. Kao utjecajne figure je naveo DaduTopića , Chucka Berryja , Kraftwerk i Martina Luthera Kinga .

Nažalost, i nakon njegove smrti su širili fiktivne teorije o tome da je imao sidu te da je heroin odgovoranza njegovu smrt iako je razlog smrti rak gušterače.


Mladenovićeva ulica u rodnom Zagrebu

S obzirom na to da je Mladenović rođeni Zagrepčanin i Hrvat po majci, SDP je predložio imenovanje ulice u Zagrebu po Milanu Mladenoviću, ali toj ideji su se usprotivili HDZ-ovci, a među njima se posebno isticala Margareta Mađerić koja je rekla: "Članovi EKV-a imaju ovisničku prošlost pa bismo generacijama koje dolaze poslali lošu poruku".

Za pregled sadržaja moraš omogućiti kolačiće društvenih mreža!

Ako je suditi po tvrdnjama SDP-ovaca,imenovanjeMladenovićeve ulice je svojevrsno odavanjepriznanjazagrebačkoj urbanoj kulturi.

Zanimljivo je kako je svega desetak metara od Mladenovićeve ulice, svoju ulicu dobio i glazbeni velikan Karlo Metikoš .

Ovo je jedna od tri ulice u gradovima bivše Jugoslavije kojoj su dali Mladenovićevo ime. preostale dvije su u Zemun polju, predgrađu Beograda i u najvećem crnogorskom gradu Podgorici.

Mladenovićeva ulica Zagreb

(FOTO: Screenshot Google Maps)

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.