Svi se roditelji zaklinju u isto – volimo svoju djecu i njima
želimo samo najbolje. No, sve više djece u Hrvatskoj zdrave
obroke mijenja brzim. Blagovaonice su se odavno iz obiteljskih
kuća preselile na ulice i u shopping centre.
"Iz iskustva znam da ih ima dosta. Jer ako se prođe kroz te
centre, gdje se to prodaje, vidi se na koncu daleko više
roditelja s djecom nego odrasli. I to je tragedija što roditelji
ne vode računa da kad se tu i tamo zalete da daju djetetu otrov“,
pojasnila je nutricionistkinja Mirjana
Tonković.
Međutim, prije nego što ponovo pred svoju djecu stave krumpiriće
i hamburger, roditelji bi trebali voditi računa kako bi ih ta
štetna navika doslovce mogla stajati – pameti. Jer, prema
najnovijim istraživanjima djeca koja se tako hrane, imat će manji
IQ od one koja redovito jedu svježe kuhana jela.
„Za to djeca imaju puno problema, ne piju vodu, zadržavaju
toksine i otrove. I naravno da to utječe na pažnju i aktivnost. I
taj dio koncentracije koji se može prevesti na inteligenciju",
kazala je Tonković.
Pojačivaći okusa i razni aditivi dovoljni su da djeca u vrlo
kratkom roku postanu ovisnici, a odvikavanje od fast fooda i
stjecanje zdravih prehrambenih navika, težak je posao.
"Očito su ti proizvođači uspjeli pogoditi okus, ako ništa drugo.
Vjerojatno oni tako naprave tu hranu da je to klincima privlačno
za jesti", rekao je Boris Bartulin.
U vrijeme naših baka nije bilo friteza ni mikrovalnih
pećnica. Zato one znaju znaju kako male ovisnike skinuti s
junka.
Nutricionisti upozoravaju kako je vrijeme za promjene. I to prije
nego doznamo što smo još, osim zdravlja i inteligencije, djeci
oduzeli trpajući ih masnim i hrskavim zalogajčićima.
Iako se stalno hvalimo da smo jedna od rijetkih zemalja koja ima prirodnu i organski uzgojenu hranu, Hrvati se nalaze na petom mjestu najdebljih nacija na svijetu. Brza hrana većini je postala navika, a osim što šteti organizmu, dokazuju istraživanja - smanjuje i inteligenciju!