Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SVJEDOK PROŠLOSTI

Otkrili asteroid prekriven ledom

Znastvenici će uz pomoć ovog otkrića pokušati dokazati je li voda u oceanima na Zemlji nastala od asteroida.

Image

asteroid ilustracija nasa asteroid ilustracija nasa

M.B./Hina/ 29.4.2010. u 5:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

PARIZ -  Asteroid prekriven ledom otkriven je među kamenitim svemirskim tijelima koja kruže između Marsa i Jupitera. Znanstvenici poručuju da bi ovo otkriće moglo dati odgovore na to je li voda u oceanima na Zemlji nastala od asteroida te o prošlosti Sunčeva sustava. 

"Zaleđena voda je puno češća na asteroidima nego što se dosad mislilo, a mogla bi biti prisutna i u njihovoj unutrašnjosti", zaključili su Andrew Rivkin sa sveučilišta Johna Hopkinsa u Sjedinjenim Državama i Joshua Emery sa sveučilišta u Tennesseeju u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature.

Asteroid 24 Themisa otkriven je uz pomoć teleskopa s infracrvenim zrakama postavljenog na vrhu vulkana Maune Kee na Havajima. Od Sunca je udaljen oko 480 milijuna kilometara.

Raniji radovi upućivali su da "voda koja danas postoji na Zemlji potječe od asteroida", ali "dosad nisu izvedena mjerenja zaleđene vode na asteroidima", napominje Humberto Campins sa sveučilišta u Orlandu, SAD, u istom časopisu.

"Postojanje leda na površini 24 Themisa je pomalo neočekivano", ističu znanstvenici, budući da se smatra da su kamenita tijela u pojasu asteroida preblizu Suncu da bi se led na njima duže zadržao, čak i na prosječnoj temperaturi od -70 do - 120 Celzijevih stupnjeva. On bi mogao ispariti kao i led na kometima.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Frajeri s travnjaka

Djevojke, duboko udahnite! Ovi mlađahni ljepotani uskoro će zamijeniti dobro poznata nogometna lica

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba