Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
kako kuca unutarnji sat?

Otkrili gen koji otkriva kada ćete umrijeti!

Znanstvenici iz medicinskog centra Beth Israel sveučilišta na Harvardu proveli su istraživanje nad 1.200 65-godišnjaka, u kojem su ispitivali njihov ritam budnosti i spavanja.

Image
Foto: PHOTOS.COM
RTL/ 20.11.2012. u 7:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Neurology otkrilo je gene koji mogu predvidjeti vjerojatno vrijeme smrti kod nekih ljudi.

Naime, znanstvenici iz medicinskog centra Beth Israel sveučilišta na Harvardu proveli su istraživanje nad 1.200 65-godišnjaka, u kojem su ispitivali njihov ritam budnosti i spavanja uz pomoć elektroničke narukvice.

Osim toga, svi su ispitanici pristali donirati svoj mozak znanstvenicima nakon smrti.

Istraživanje je dobilo novi fokus nakon što je njegov autor, Andew Lim, otkrio kako je svim sudionicima također analizirali DNK i identificirali genotipe.

Otkrili su nukleotidu pored gena ‘Period 1’, koja se razlikovala između dvije grupe koje su imale različite obrasce spavanja. Osobe koje su na toj nukleotidi imale ‘AA’ genotip, budile bi se oko sat vremena prije nego osobe s ‘GG’ genotipom, a osobe s ‘AG’ genotipom budile bi se negdje u sredini, prenio je Jutarnji list.

Znanstvenici su otkrili kako varijacija na toj nukleotidi značajno utječe na prirodni cirkadijski ritam - unutarnji sat organizma. Cirkadijski ritam određuje većinu aktivnosti u našem tijelu, od buđenja, spavanja, probave, i svih ostalih fizioloških procesa. Postoji čak i cirkadijski ritam smrti. Već je duže vrijeme poznato kako u prosjeku većina ljudi umire oko 11 sati.

Dakle, oni koji su imali AA ili AG genotip umirali su malo prije 11 sati, kao i većina populacije, no oni s GG genotipom umirali su prije 6 ujutro.

"Definitivno postoji gen koji predviđa kada ćete umrijeti. Ne datum, srećom, nego vrijeme dana", rekao je šef neurologije Clifford Saper.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
uživancija!

Ona je najse*si agentica za nekretnine u Hrvatskoj! Rina uživa u seksi badićima i vrućim izdanjima

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba