Ostalo

Otkrili gen koji otkriva kada ćete umrijeti!

Znanstvenici iz medicinskog centra Beth Israel sveučilišta na Harvardu proveli su istraživanje nad 1.200 65-godišnjaka, u kojem su ispitivali njihov ritam budnosti i spavanja.

RTL
20.11.2012 07:29

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Neurology otkrilo je gene koji mogu predvidjeti vjerojatno vrijeme smrti kod nekih ljudi.

Naime, znanstvenici iz medicinskog centra Beth Israel sveučilišta na Harvardu proveli su istraživanje nad 1.200 65-godišnjaka, u kojem su ispitivali njihov ritam budnosti i spavanja uz pomoć elektroničke narukvice.

Osim toga, svi su ispitanici pristali donirati svoj mozak znanstvenicima nakon smrti.

Istraživanje je dobilo novi fokus nakon što je njegov autor, Andew Lim , otkrio kako je svim sudionicima također analizirali DNK i identificirali genotipe.

Otkrili su nukleotidu pored gena Period 1', koja se razlikovala između dvije grupe koje su imale različite obrasce spavanja. Osobe koje su na toj nukleotidi imale AA' genotip, budile bi se oko sat vremena prije nego osobe s GG' genotipom, a osobe s AG' genotipom budile bi se negdje u sredini, prenio je Jutarnji list.

Znanstvenici su otkrili kako varijacija na toj nukleotidi značajno utječe na prirodni cirkadijski ritam - unutarnji sat organizma. Cirkadijski ritam određuje većinu aktivnosti u našem tijelu, od buđenja, spavanja, probave, i svih ostalih fizioloških procesa. Postoji čak i cirkadijski ritam smrti. Već je duže vrijeme poznato kako u prosjeku većina ljudi umire oko 11 sati.

Dakle, oni koji su imali AA ili AG genotip umirali su malo prije 11 sati, kao i većina populacije, no oni s GG genotipom umirali su prije 6 ujutro.

"Definitivno postoji gen koji predviđa kada ćete umrijeti. Ne datum, srećom, nego vrijeme dana", rekao je šef neurologije Clifford Saper.