Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
tri piva ili sarma s pireom?

Otkrivamo vam koliko kalorija popijemo, a da toga nismo ni svjesni

U Hrvatskoj se voli piti i jesti. Dokaz tomu su i brojne statistike koje nas guraju među najdeblje i alkoholom najomamljenije nacije. No, čini se da je jedno s drugim usko povezano. Jer kalorije koje popijemo često ne brojimo, a zapravo su poražavajuće. Edita Misirić otkrit će vam koliko piva vrijedi kao jedna sarma, a koliko žestica kao tanjur purice s mlincima.

RTL/ 10.12.2014. u 18:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Da alkohol i dijete ne idu ruku pod ruku - to zna svaki prosječni Hrvat. No, u kojoj mjeri alkohol može utjecati na našu težinu, zna malo tko!

Pitali smo građane što misle, što ima više kalorija - 5 čaša vina ili porcija pomfita? Odgovor većine je bio - pomfrit.

Ipak, točan odgovor glasi - ako popijemo 3-4 čaše vina, to je isto kao da smo pojeli tanjur pomfrita. Proslava uz deset čaša žestokog pića ekvivalent je tanjuru purice s mlincima, a tri velika piva tanjuru sarme s pire krumpirom.

"Moramo znati da jedan gram alkohola ima šest kilokalorija, a jedan gram masti ima 9 kilokalorija, što znači da kroz jednu čašu alkohola unesemo mnogo više energije nego što bismo mislili", objašnjava nutricionistica Diana Gluhak.

Uz to što ćemo se udebljati pijući alkoholna pića, u sebe ćemo unijeti takozvane prazne kalorije!

"Znači, to je samo energija sama za sebe! Nemamo tu neki veliki udio vitamina, minerala, bjelančevina. Rekli bismo da su odličan primjer praznih kalorija upravo alkoholna pića jer kroz njih unosimo dosta ugljikohidrata, alkohola, ali nekakvih mikronutrienata koji su nam važni za svakodnevno funkcioniranje organizma - zapravo nema", kaže nutricionistica Gluhak.

Nutricionisti kažu da nam 3-6 decilitara piva, 0,3 decilitra žestokog pića ili jedan i pol decilitar vina neće škoditi.

"Pogotovo crno vino. Zato što je bogato resferatrolom, on je jako poznati antioksidans i rekli bismo da se i s njegove strane veže puno znanstvenih istraživanja o blagotvornom učinku crnog vina i na organizam, od srca, krvnih žila pa na dalje", kaže nutricionistica Gluhak.

S obzirom na to da nas očekuje vrijeme u kojem će se uz puno hrane, popiti i pokoja čašica više, imajte na umu da je to osim na vaše zdravlje, dvostruki udarac i na vaš struk! 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
TOP LISTA

OVO SU UZORI VAŠE DJECE! Hrvatski TikTokeri zarađuju 'hrpu' novca i omiljeni su među tinejdžerima

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba