Ostalo

Otkriven planet u najudaljenijem dijelu Sunčeva sustava

Novo svemirsko tijelo otkriveno je u najudaljenijem dijelu Sunčeva sustava oko 12 milijarda kilometara od Sunca. Na njemu je temperatura oko minus 250 stupnjeva Celzija.

RTL - Hina
27.03.2014 14:11

Američki znanstvenici otkrili su ružičasti zaleđeni patuljasti planet u najudaljenijem dijelu Sunčeva sustava oko 12 milijarda kilometara od Sunca.

To je drugo nebesko tijelo pronađeno daleko iza Plutona u bespućima sustava za kojeg se vjerovalo da je pust. Do sada je jedino bilo poznato da se u tom dijelu sustava skriva patuljasti planet uočen 2003. i nazvan Sedna po eskimskoj mitološkoj božici koja je stvarala morske stvorove Arktika.

Novo tijelo 2012 VP113 otkriveno je uz pomoć nove opreme na zemaljskom teleskopu u Čileu. Znanstvenici zaslužni za otkriće su Scott Sheppard iz Carnegie instituta za znanost u Washingtonu i Chad Trujillo sa zvjezdarnice Gemini na Havajima. Trujillo je bio u timu koji je otkrio Sednu. Otkriće je opisano u časopisu Nature.

Poput Sedne i VP je malen patuljasti planet, a nadimak mu je Biden po američkom potpredsjedniku čija funkcija na engleskom ima kraticu VP. Promjera je oko 450 kilometara što znači da je upola manji od Sedne. Na njemu je temperatura oko minus 250 stupnjeva Celzija.

Za razliku od crvene i sjajne Sedne novi planet je bljeđi i ružičast zbog čega ga je i bilo teže otkriti. Za usporedbu Zemlja je promjera 12.700 kilometara i 149 milijuna kilometara od Sunca.

Astronomi kažu kako će ovo otkriće voditi u preispitivanje teza da je taj dio Sunčeva sustava pust, a Sheppard i Trujillo procjenjuju da bi se na području perifernog dijela Sunčeva sustava tzv. unutarnjeg Oortova oblaka mogle nalaziti tisuće nebeskih tijela.

"Ta tijela nisu jedinstvena. Tamo vani ih je ogroman broj", kaže Sheppard.

Sedna i VP uočeni su dok su bili najbliže Suncu što je omogućilo sunčevim zrakama da ih pogode i da se sjaj vrati na Zemlju i uoči teleskopima.

VP je trenutno treće najudaljenije tijelo u Sunčevu sustavu nakon patuljastih planeta Erisa i Sedne. Ima ekscentričnu ovalnu orbitu koja ga može odvesti na udaljenost od čak 67 milijarda kilometara od Sunca. Treba mu oko četiri tisuće godina da se okrene oko Sunca.

Sedna kruženjem po svojoj orbiti može otići na udaljenost od čak 135 milijarda kilometara od Sunca.