Play ponuda
Play ponuda
kako nastaju i nestaju

Otkrivena tajna spiralnih galaksija

Kompjuterska simulacija koju su napravili istraživači iz Centra za astrofiziku Sveučilišta Wisconsin-Madison prati pokrete 100 milijuna zvjezdanih čestica dok ih gravitacija i druge astrofizičke sile oblikuju u poznate galaktičke oblike.

Image
RTL/ 4.4.2013. u 9:04
Play ponuda

Astronomi su pomoću kompjuterske simulacije uspjeli utvrditi kako nastaju spiralne galaksije, u koje spada i naš Mliječni put.

Simulacija prati pokrete 100 milijuna zvjezdanih čestica dok ih gravitacija i druge astrofizičke sile oblikuju u poznate galaktičke oblike. Rezultati koje su znanstvenici dobili pokazuju da spiralni krakovi traju duže nego što se mislilo.

"Prvi put smo pokazali da zvjezdani spiralni krakovi nisu prolazna karakteristika, jer mogu trajati i po nekoliko desetljeća. Spiralni krakovi su samoodrživi te su iznenađujuće dugo opstali", rekla je Elena D'Onghia, jedna od voditeljica istraživanja iz Centra za astrofiziku Sveučilišta Wisconsin-Madison.

Istraživači su zaključili da krakovi nastaju kao rezultat utjecaja velikog molekularnog oblaka od kojeg se formiraju zvjezdane regije.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
najbolje kuharice amaterke

Petra i Filipa otkrivaju nam svoje planove nakon pobjede u 'Tri, dva, jedan - kuhaj': otvaraju li restoran?

Play ponuda

Više s weba