Ostalo

Ova djevojčica je najbolja pseća prijateljica

Ciulcu se koristi Facebookom i dopire do ljubitelja pasa diljem Europe. U šest mjeseci spasila je 150 lutalica i otpremila ih u Njemačku, Austriju, Belgiju.

Z.H. - HINA
16.04.2014 15:33

Trinaestogodišnja rumunjska djevojčica s aparatićem za zube Ana-Maria Ciulcu koristi se svim blagodatima interneta kako bi ispunila svoju misiju - spasiti što je moguće više rumunjskih pasa lutalica.

"Želim znati da će moji psi biti razmaženi, da će im biti dopušteno da sjednu na trosjed ... pa je jedno od mojih prvih pitanja: Hoćete li držati psa na lancu", rekla je Reutersu.

Ciulcu je bila beba kada je slavna francuska glumca Brigitte Bardot 2001. počela kampanju za spas tisuća bukureštanskih pasa lutalica. Pse je spašavala programom donacija vrijednim 150 tisuća dolara.

Ciulcu se koristi Facebookom i dopire do ljubitelja pasa diljem Europe. U šest mjeseci spasila je 150 lutalica i otpremila ih u Njemačku, Austriju, Belgiju.

To ni blizu nije dovoljno. U bukureštanskom 'šinteraju' sada se nalazi 2800 pasa, a oko 2000 ih je usmrćeno u posljednja dva mjeseca.

Po procjenama, 60 tisuća lutalica vucara se bukureštanskim ulicama. Lani je četverogodišnje dijete umrlo od ozljeda koje mu je nanio čopor pasa lutalica pokraj jednog parka. To je pokrenulo ulične prosvjede i zahtjeve da se nešto učini s tim psima.

Usvojen je zakon koji vlastima omogućuje eutanaziju pasa ulovljenih na javnim prostorima ako ih nitko ne udomi u roku od dva tjedna.

Čopori lutalica, kako se smatra, nasljeđe su diktatorske vladavine Nicolaea Ceausescua i njegove odluke da buldožerima sravni sa zemljom čitave stare bukureštanske četvrti. Tisuće pasa čuvara njihovi su vlasnici morali napustiti pri prisilnom seljenju u male stančiće.

Ciulcu prikuplja lutalice na ulici i odvodi ih u privremeno privatno utočište ili u svoje dvorište u predgrađu glavnog grada. Pri ruci ima veterinara koji ih cijepi i čipira. Sve troškove, od sterilizacije do izdavanja psećih 'međunarodnih putovnica' snosi njezina obitelj. Otprilike to iznosi 150 eura po psu. Troškove prijevoza životinja u novi dom snosi novi vlasnik.

Djevojčica provodi nekoliko sati dnevno selektirajući prijave tisuća ljudi koji se javljaju na njezinu facebook stranicu želeći udomiti pse. Među njima je malo tko iz Rumunjske. "Rumunji žele udomiti samo čistokrvne pse", kaže.

Ciulcu, koja želi postati liječnica, vjeruje da država nema nikakvo rješenje za spašavanje lutalica, samo plan za njihovo istrebljenje.

Sve dok ne krene na medicinu, Ana-Maria želi spašavati pse. I spasiti ih što više može.