Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
biciklistička prijestolnica europe

Ovaj grad je i dalje raj za bicikliste!

Nazvan 'biciklistička prijestolnica Europe', Amsterdam ima sigurnu i razgranatu mrežu biciklističkih staza, snažnu i ozbiljnu potporu i poticaje gradskih vlasti, ali i biciklističku kulturu koja nadilazi klasne razlike, a rezultat je da se 40 posto gradskog prometa odvija na dva kotača.

Image
S.M./Hina/ 12.1.2013. u 12:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve više gradova trudi se na svoje ulice izvesti što veći broj biciklista kako bi se suzbilo prometno zagušenje automobilima te smanjila onečišćenost zraka i buka, a na listi europskih gradova koji su najprijateljskiji prema biciklistima i dalje se nalazi Amsterdam, pišu u subotu mediji.

Nazvan "biciklistička prijestolnica Europe", Amsterdam ima sigurnu i razgranatu mrežu biciklističkih staza, snažnu i ozbiljnu potporu i poticaje gradskih vlasti, ali i biciklističku kulturu koja nadilazi klasne razlike, a rezultat je da se 40 posto gradskog prometa odvija na dva kotača.

Barcelona je zasjela na drugo mjesto kao iznimno "bike-friendly". Glavni grad Katalonije je 2007. krenuo s biciklističkom kampanjom a diljem grada su postavljene stanice na kojima se mogu iznajmiti bicikli. Također, od tada se svake godine u svibnju održava već tradicionalni "biciklistički tjedan" kako bi se bicikl promicao kao prijevozno sredstvo.

Na trećem mjestu liste se našao Berlin u kojem svaki dan na posao biciklira 400.000 ljudi. Gradski oci još uvijek nisu zadovoljni tom brojkom te izdvajaju milijune eura kako bi na ulicama bilo više bicikla od automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Kopenhagenu jedna trećina radne snage u svoje urede dolazi biciklom. Po nekim procjenama, svaki dan se u Kopenhagenu na biciklu prijeđe više od milijun kilometara. U dijelu grada poznatom kao Christiania, osim što su stanovnici uspostavili polunezavisnu vladu i dekriminalizirali trgovinu marihuane, također su zabranili automobile.

Pariz se snažno uključio u trend promicanja biciklističke kulture i stvorio "Velib", jedan od najvećih javnih programa za iznajmljivanje bicikla. Na 1.450 postaja diljem grada, stanovnicima i turistima je na raspolaganju 20.000 "šminkerskih trobrzinaca", a cijene su različite, s tim da je do pola sata iznajmljivanje bicikla besplatno.

Upravo se čita

Image
slijedi svoje snove

Robert o slikarstvu: 'Roditelji misle da od slikarstva nema kruha, sve dok ne čuju da sam nešto prodao!'

Zahvaljujući "Velibu", Pariz je ušao u top 5 "bike-friendly" gradova Europe.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŽENA, MAJKA, KRALJICA

I prije je ljubila nogometaše znatno mlađe od sebe: Iris Rajčić uskoro se udaje, a prije Livaje ljubila je dva proslavljena sportaša

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba