Ostalo

Ovi psi spašavaju život svojim vlasnicima

Mnoge su nevjerojatne priče ispričane o ljubavi psa i čovjeka, no sve češće kućni ljubimci su oni o kojima doslovno ovisi život njihovih vlasnika. Posebno istrenirani psi predviđaju epileptične napadaje, nose boce s kisikom i njuhom predviđaju pad u dijabetičku komu.

RTL
16.03.2012 18:20

Nije ovo obična priča o ljubavi trogodišnje djevojčice i njezina psa. Jedna ih druga stvar veže još čvršće. Dvije boce s kisikom koje Mr. Gibbs nosi, stalno su preko cjevčica pričvršćene za Alidin nos.

"Želimo da ima najnormalnije djetinjstvo koje može imati", kaže otac djevojčice Aaron Knobloch .

A to bi bilo teško bez njega. Iako Alida može samostalno disati, kisik joj otežano stiže u krv, a da joj se srce ne napreže previše, ovdje je Mr. Gibbs s čistim kisikom. Prati je gdje god treba. U šetnju, na tobogan, a nedavno i u Disneyworld. Ali pas je pas.

"Teško mu je shvatiti da je ona glavna", tvrdi otac.

Psi se u rehabilitacijske svrhe koriste na mnogo načina. Sedmogodišnji Evan ga još nema, ali želio bi imati svog psa koji će upozoravati kad on dobije epileptički napad.

Pisao je i knjigu u nadi da će skupiti potrebnih 13 tisuća dolara. Za psa kao što je Griswold, koji pomaže i ovoj epileptičnoj djevojčici.

Za psima koji imaju nama još neobjašnjive sposobnosti, ne trebamo tražiti predaleko. Sve dok imamo, zapravo, sve dok Davor ima Fridu . Prvog terapijskog psa za epilepsiju u Hrvatskoj.

Frida može nanjušiti kemijske procese u Davorovom organizmu i njegovim roditeljima najavljuje napad znatno prije no što se on dogodi.

"Ona odradi veliku ulogu u trenutku kad napad kreće. Frida ode u drugi dio stana i počne cendrati. Na taj način najavi Davorov napadaj", opisuje otac Zdravko Kobeščak .

Uz to što ih najavljuje, Frida i smanjuje učestalost napada. Jer ona, kao i svaki drugi pas, na svog vlasnika djeluje terapeutski. Samo što ovo predivno biće ima i jednu sasvim posebnu i neopisivo korisnu sposobnost: predviđanja budućnosti.