Ostalo

Ovih dana glazba se zabranjuje sa svih strana, od Miroslava Ilića do Picokijade. Glazbeni kritičar za...

Određene stranke u Velikoj Gorici tražile su zabranu koncerta Miroslava Ilića na stadionu NK Kurilovec, a gradske vlasti zabranile su puštanje cajki na nadolazećoj Picokijadi. Tko je u pravu i je li ovo vrijeme kada bi se glazba trebala zabranjivati - o tome za RTL.hr govori glazbeni kritičar Bojan Mušćet

Antonija Šipušić
21.06.2022 16:15

Zabrane što se tiče glazbe zatekle su nas ovih dana sa svih strana. Žanrovski – riječ je o izvođačima cajki ili narodnjaka. Zbog koncerta Miroslava Ilića u Velikoj Gorici na Svjetski dan glazbe podigla se prava bura – šačica građana okupljena u dvije stranke, odnosno ogranci Domovinskog pokreta i Hrvatske stranke prava traže zabranu, a kako do nje nije došlo, sljedeći korak je bojkot. Grad nema veze s organizacijom jer iza toga stoji nezavisan čovjek, no ipak, unatoč medijskoj pokrivenosti 'dreke' koncert nije odgođen. Problem je u tome što je pjevač veličao četničkog generala Dražu Mihailovića prije nekoliko godina, a shodno tome otkazani su mu koncerti u Vinkovcima i Sarajevu. "Prošlost bi trebalo konačno zaboraviti", rekao je Ilić nakon incidenta za srbijanske medije, no neki mu jednostavno ne žele zaboraviti pjesmu u kojoj je veličao četništvo.

I evo nove drame na pomolu – u Đurđevcu su gradske vlasti tijekom nadolazeće Picokijade ugostiteljskim objektima zabranile izvođenje i reproduciranje cajki. "U ugostiteljskim objektima koji se nalaze na Trgu sv. Jurja i Starogradskoj ulici u Đurđevcu može se izvoditi samo primjerena tradicijska i zabavna glazba", stoji u odluci gradskih vlasti. Što to točno znači nikome nije jasno – spadaju li u to domaći izvođači poput Severine, Jelene Rozge, Joleta, Connecta...? Glazbeni kritičar Bojan Mušćet u razgovoru za RTL.hr objasnio je zašto je bilo kakva zabrana kojoj je baza ideologija kriva i kontraproduktivna.

Bojan Mušćet

"Politika se uvijek nastojala upetljati u nečiji autorski i izvedbeni izričaj. Očito da i danas društvo nije imuno na to. U svakom slučaju, vjerojatno tu nisu u pitanju društveni razlozi nego komercijalni. Možda nekome ne odgovara da neki komercijalni izvođač tog kalibra tu nastupa. Kako smo mi zemlja koja je nastala iz ratnih uvjeta, naravno da neke rane nisu zacijelile. I sasvim je legitimno da određene udruge i stranke reagiraju na ovaj način. Međutim, 30 godina nakon rata je posve iluzorno razvoj scenske kulture temeljiti na zabranama jer će to na neki način njima pomoću u reklami. Da je tome tako, dokaz je upravo ovaj naš razgovor", rekao je Bojan Muščet. No, nastojanja da se nešto zabrani u posljednje vrijeme nisu iznimka, već lagano postaje pravilo. Rade Šerbedžija prošle godine nije mogao nastupiti u Vinkovcima u listopadu jer su gradske vlasti njegov nastup odgodili za prosinac. Prvi je termin bio preblizu obljetnici pada Vukovara...

"To je u današnjim uvjetima potpuno nepotrebno jer se time neće ništa postići osim malo bure u čaši vode koja će trajati do preksutra, a glazbenik će dobiti PR na koji nije računao", rekao je i dodao kako s druge strane imamo Thompsona koji je pjevao pjesme koje veličaju ustaški režim, a iste te skupine najvjerojatnije to neće osuditi niti tražiti ikakav bojkot.

Lako za njih, malo je čudno kada gradske vlasti zabranjuju, a i to se događa. "Mislim da će lokalna zajednica tako zaštiti neke svoje ideološke standarde, ali ne i komercijalne", naglasio je i dodao kako grad treba imati pametnijeg posla. Nama nije bilo jasno što to znači kada se zabranjuju cajke - znači li to da su u toj sferi i domaći izvođači koji koketiraju s takvim zvukom, izvođači koji su u osamdesetima i devedesetima utrli put turbo folku ili se to pak odnosi na trap cajke. I kako od toga odvojiti 'narodnu' glazbu...

Miroslav Ilić

"Narodna glazba nije popularna glazba, nije ona koja izaziva niske strasti kao što je jedna od odrednica onoga što danas nazivamo cajke – mora udariti ispod pojasa, izvući ono iskonsko iz slušatelja, ako je još to 'nabrijano' s kapljicom više, tim bolje za slušatelja", rekao je. I da, u to spada i Severina ako se u obzir uzme njezin glazbeni opus posljednje četiri godine.

"Mislim da glazba treba spajati, a ne razdvajati. Dizanje halabuke na temelju ideologije uvijek će biti kontraproduktivno. To nije način na koji će se napraviti pomaci u glazbenoj percepciji. Mogli smo vidjeti hrpu drugih ljudi iz Srbije koji rasprodaju Arenu, ali u tom trenutku nisu bili trn u oku nekim interesnim skupinama. One na to, naravno, imaju pravo, ali je vrlo upitno koliko jesu u pravu", rekao je i zaključio:

"Svaka zabrana donosi neželjenu posljedicu".