Sezona kirvaja po slavonskim selima u punom je jeku. Sve je
domaće, osim prasetine. U okolici Veliškovaca i Aljmaša, koji
uskoro slave Sv. Roka i Veliku Gospu, prodaje se sve, ali ne i
živi odojci.
Jedan od rijetkih svinjaca iz kojih još dopire zvuk odojaka
pronašli smo u Valpovu. Sa prošlogodišnjih 15 kuna po kilogramu
žive vage, cijena odojka ovoga je ljeta skočila zbog skupe stočne
hrane.
Mnogi su svoje krmače proljetos zaklali, a neki, poput Nenada iz
Donjeg Miholjca svoje su farme zatvorili.
"Nekontroliranom uvozu svinje i svinjskog mesa nismo mogli
parirati."
U Hrvatskoj se na godinu oprasi tek 300 tisuća odojaka, a u
posljednjih pet godina od tova svinja odustalo je 100 tisuća
obiteljskih gospodarstava.
U srcu Slavonije, tako je jednostavnije nabaviti janje koje će se
gostima poslužiti umjesto tradicionalnog odojka.
Slavoncima ne samo da nedostaje kiše - već i odojaka. Nekoliko dana uoči blagdana Velike Gospe i Rokova - nikad veća nestašica pa im je cijena žive vage ista kao i inače skupljoj janjetini.