Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
LOGIČNE ŽIVOTINJE

Papige su inteligentne poput trogodišnjaka!

Sive papige mogu biti inteligentne poput čimpanza ili trogodišnje djece, dokazali su austrijski znanstvenici.

Image
Foto: Wikipedia
Z.H./Hina/ 7.8.2012. u 11:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na temelju pokusa, znanstvenici iz Almtala i Beča dokazali su da papige logično razmišljaju te da mogu donositi zaključke u slijedu od dva poteza, a rezultat istraživanja objavljen je u najnovijem broju časopisa "Proceedings of the Royal Society B".

Članica istraživačkog tima stavila je pred sivu papigu dvije plave plastične čaše i zatresla ih. U jednoj je bio orah, dok je druga bila prazna. Papiga je prišla čaši s orahom i uzela sadržaj.

U drugome je pokusu znanstvenica zatresla samo praznu čašu, pri čemu se nije čuo nikakav zvuk. Papiga je odabrala drugu čašu, onu s orahom.

Papige su pokazale da znaju pronaći orah, bez obzira jesu li znanstvenici protresli punu ili praznu čašu. Ukoliko nisu čuli zvuk u jednoj čaši, zaključili su da se orah nalazi u drugoj. Ako su čuli zvuk iz jedne čaše, nisu ni prilazile drugoj, pretpostavljajući da je prazna. Takve zaključke mogu donositi samo čovjekoliki majmuni i djeca u dobi od tri godine.

Drugi majmuni uspijevaju svladati ovu logičku zadaću istom nakon intenzivnog vježbanja, dok se pse može dresirati da prepoznaju zvuk telefona, ali pritom ne reagiraju na izostanak zvonjave.

Inteligencija papiga u usporedbi s čimpanzama nije ovisna o apsolutnoj veličini mozga, pojasnili su znanstvenici. Oni smatraju da je odlučujuća veličina mozga u usporedbi s veličinom tijela.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
VREMEPLOV

ZLATNO DOBA MANEKENKI I STARLETA! Ovako su se prije 16 godina zabavljale domaće zvijezde na izboru za Kraljicu Zagreba

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba