Ostalo

Pazite što pišete na Fejsu, šef vas uhodi!

Iako je već poznato kako poslodavci sve češće traže buduće zaposlenike 'njuškajući' po društvenim mrežama, u Velikoj Britaniji informacije i sadržaji podijeljeni na istima mogu biti i razlog za otpuštanje.

S.K.
20.02.2012 16:10

Iako Hrvatska nije Velika Britanija i još uvijek nije moguće nekoga otpustiti jer je na Facebooku napisao kako je 'imao užasan dan na poslu', pripazite jer trendovi sve brže dolaze i u naše krajeve.

Naime, u Velikoj Britaniji je moguće otpustiti zaposlenika ako je na društvenoj mreži napisao nešto negativno o kompaniji u kojoj radi.

"Iako zaposlenici vjeruju kako su sigurni na društvenim mrežama te da nitko ne vidi njihove sadržaje ako ih zaštite postavkama privatnosti, to nije tako. Oni mogu dobiti otkaz iako su njihove objave skrivene od očiju javnosti", pojasnila je pravnica koja se bavi radnim zakonodavstvom.

Dakle, ako napišete na Facebooku ili Twitteru čak i naizgled bezazlen komentar poput 'imao sam loš dan na poslu', poslodavac vas može otpustiti bez problema jer ste 'ugrozili povjerenje i odnos između zaposlenika i poslodavca'.

Ako mislite da pretjerujemo, te da je riječ o urbanom mitu, razmislite još jednom. David Rowat je na vlastitoj koži osjetio zube ovog rigoroznog zakona. Na svom dvotjednom godišnjem odmoru Rowat je napisao nekoliko negativnih komentara o mjestu na kojem radi, iako ni u jednom nije imenovao tvrtku.

Nakon što se vratio, poslodavci su ga pozvali na razgovor, natjerali ga da se ispriča i zatim otpustili. Nesretni muškarac, koji boluje od raka, ostao je na cesti s troje malodobne djece.

Iako se ovaj kontroverzni zakon, koji apsolutno dokida slobodu izražavanja, odnosni na Veliku Britaniju, vjerujemo kako će i vas natjerati da razmislite hoćete li posvetiti još jedan neumjesan komentar svome šefu ili kompaniji u kojoj radite.