Ostalo

Plus size model Iva o karijeri u Dublinu i sramotnom potezu beauty salona: 'Prije sam se mučila s...

Iva Peranović u svijet modelinga ušla je 2016. godine, a nakon nekoliko kampanja, zbog privatnih obaveza i fakuleta odlučila je napraviti pauzu. Nedavno je potpisala ugovor s irskom agencijom, a za RTL.hr komentira i sramotan potez zagrebačkog beauty salona. 'Da sam ranije saznala da tražite primjer nesavršene pozadine, poslala bih vam dobrovoljno svoju, čisto kao ogledni primjerak nekoga tko je s istom itekako zadovoljan', napisala je u objavi koja se proširila društvenim mrežama

Antonija Šipušić
30.06.2022 12:45

Body shaming. Postoji od pamtivijeka, a postojat će vjerojatno zauvijek. No, do problema dolazi kada se nečije tijelo omalovažava javno, kao što je to učinio zagrebački beauty salon. Na društvenim mrežama pozvali su pratiteljice da ovjekovječe stražnjice drugih žena za koje smatraju da im je potreban tretman u njihovom salonu. Bura se dogodila, a djelom nje bila je i Iva Peranović , u javnosti poznatija kao plus size model.

"Da sam ranije saznala da tražite primjer nesavršene pozadine, poslala bih vam dobrovoljno svoju, čisto kao ogledni primjerak nekoga tko je s istom itekako zadovoljan", napisala je Zagrepčanka, a njezina se objava proširila društvenim mrežama. Kontaktirali smo ovu 26-godišnju novinarku koja nam je otkrila zašto se odlučila na ovaj način obračunati' s kreatorima sporne objave, kako su joj slične situacije tijekom mladosti utjecale na samopouzdanje te zašto se nakon nekoliko godina pauze vratila karijeri plus size modela i zbog toga preselila u Dublin.

"Glas nije teško podići kada glas imaš te ga koristiš s iskrenom namjerom u korist onih potlačenih'. Što se tiče toga bih li poduzela pravne postupke u slučaju da se radilo o mojoj stražnjici - ne znam, nisam o tome razmišljala jer nisam u toj situaciji bila. Ako i kada budem, tada ću na osnovu iskustva moći donijeti odluku. Mislim da im je ovo pokazatelj da sljedeći puta razmisle prije nego se upuste u takve neslane šale' kojima je pod krinkom zabave i entertainmenta cilj izrugati drugo ljudsko biće...", rekla je Iva za početak i naglasila kako reakcije ljudi koji stoje iza tog profila radije ne bi željela komentirati.

Kako je napisala u objavi, i sama se tijekom djetinjstva i mladosti suočila s brojnim podrugljivim komentarima na račun svojeg fizičkog izgleda. Kada još nisi izgrađena osoba, kada su ti mišljenja drugih bitna i kada se uspoređuješ, dopuštaš da takvi komentari utječu na tebe, a to se dogodilo i s Ivom, koja je priznala kako cijeli život ima problema s pokojim kilogramom viška zbog čega je u prošlosti bila na brojnim dijetama, no danas više to ne radi.

image2.jpeg

"Situacija je bilo svakakvih, najčešće su u pitanju bili ružni i podrugljivi komentari. Međutim, nisam ni prva ni zadnja koja je kroz to prošla. Djeca znaju biti okrutna, ako su ih tako naučili. Na nama odraslima je poslije da se tim ranama pozabavimo i zacijelimo ih, o čemu god se radilo. I da, raznorazna ruganja i kritike su doprinijele tome da kroz djetinjstvo i pubertet idem nesigurna i iskompleksirana. Vjerojatno do toga ne bi došlo da su me samopouzdanju naučeni kod kuće, međutim to se nije dogodilo te zbog toga ne krivim svoje. Drugačija vremena su bila, roditelji su imali mnogodrugih problema", dodala je Iva. Često se pitala što će okolina reći te je li spremna podnijeti razne osude i kritiziranja jer - uvijek će ih biti, neovisno čime se bavili, a kako bi prekinula taj začarani krug, morala je prodrijeti duboko u sebe.

"Počela sam raditi na sebi, točnije osvještavati se. Počela sam vježbati ljubav prema sebi te je paralelno s tim raslo i samopouzdanje. Ljubav prema sebi je proces koji traje i vježba se...nikad nije ravna linija. Zavoljala sam sebe onoga trenutka kada sam osvijestila da sam apsolutno zdrava, pokretna, fleksibilna, fit - u fizičkoj formi. Da sam jedna ja i da imam jedan život te ga ne planiram provesti u ratu sa sobom", rekla je. Što se tiče negativnih komentara na društvenim mrežama, kaže kako se tu i tamo nađe koji, no ništa "što bi je danas poljuljalo ili izbacilo iz centra".

"Volim čuti različite perspektive i mišljenja, ako su mi upućena s poštovanjem i ciljem razmjene mišljenja", rekla je.


Preselila u Dublin zbog posla

U svijet modelinga ušla je 2016. godine kada je pobijedila na jednom fotografskom natjecanju i tako dobila priliku biti model pariškog brenda čija je odjeća dostupna i u Hrvatskoj.Uz to je snimila i nekoliko modnih editorijala, ali u profesionalnom smislu, karijeri plus size modela nije se posvetila možda onoliko koliko je to tada iziskivalo.

"Moram naglasiti kako se ovim poslom ne bavim nekoliko godina. S njime sam se počela baviti 2016. te ga ubrzo stavila na pauzu zbog fakulteta i svojih osobnih stvari. Tek nedavno sam ušla opet u tu cijelu priču. Što se Hrvatske tiče i prihvaćanja plus size modelinga, primjećujem razliku na ovim mlađim generacijama, recimo poslije 2000-te. Ovo sve prije toga, jako slabo, u usporedbi s inozemstvom...", rekla je Iva.

image4.jpeg

No, poneka vrata su se otvorila i nekoliko godina kasnije. Prije dva tjedna preselila je u Dublin zbog posla. Kako nam je otkrila, nedavno je potpisala ugovor s poznatom irskom modelinškom agencijom, a kako je još uvijek sve u povojima, s detaljima još uvijek ne bi izlazila u javnost.

"Ciljeve držim za sebe, dok se ne ostvare. Kada se ostvare, obećajem da ćete znati", zaključila je.