Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
čudesna metoda izlječenja

Pogledajte kako fobije mogu potpuno nestati

Jeste li znali da i za najveće fobije postoji čudesna metoda izlječenja?

RTL/ 10.12.2013. u 18:13
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovo su neki od najčešćih strahova. Mali pauk i velika visina dovoljni su da izazovu ubrzan rad srca, znojenje, drhtanje ruku i nogu, otežano disanje, osjećaj gušenja i izrazitu neugodu.

Ana se smrtno boji pauka. I dok su u nekim kulturama oni kulinarska delicija, Ani su noćna mora. Za potrebe našeg priloga, odlučila je suočiti se sa svojim najvećim strahom jer je to jedini način da ga prevlada.

Želja za bijegom karakteristična je reakcija na strah. Iako se nije odala tom porivu, strah se manifestirao na drukčiji način.

Postoji nekoliko metoda tretiranja fobija, a mi smo s Anom, pod stručnim vodstvom psihologa, isprobali metodu u kojoj liječnik simulira najtvrđu fazu sna, ali u budnom stanju. Na taj način strahovi bi trebali postati prošlost.

Kako bismo provjerili učinak, Anu smo ponovno suočili s izvorom njezina straha.

Da bismo se uvjerili u rezultate ove intervencije, isprobali smo je na još jednom dobrovoljcu.

Tomislav se boji visine. Ne sjeća se što je točno uzrokovalo taj strah jer ga u djetinjstvu nije imao. Odveli smo ga na vrh zagrebačkog nebodera koji, k tome, nema zaštitnu ogradu.

Nakon suočavanja s iracionalnim strahom od mogućeg urušavanja zgrade, Tomislava smo odveli tamo gdje nema osjećaj izmicanja tla pod nogama. I još jednom isprobali istu metodu koju smo primijenili i na Ani. A zatim je uslijedio povratak na mjesto zločina.

Ana i Tomislav uspjeli su uz stručnu pomoć. A ono što vi možete učiniti sami za sebe jest suočiti se s izvorom svog straha jer što ga više upoznajete, tim ćete se manje bojati i, naravno, lakše ga se riješiti.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
bivša supruga slavnog gimnastičara

Ana Ude prekinula ljubavnu vezu: 'Petar i ja nismo u vezi već neko vrijeme'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba