Play ponuda
Play ponuda
FESTIVAL NOVOG CIRKUSA

Pogledajte kako izgleda spoj baleta i ragbija!

Sedamnaest akrobata, 68 ruku i nogu, te jedna drvena klada. Tako zvuči matematička najava predstave „Le Grand C“ koju će francuska Compagnie XY izvesti u subotu, 8. lipnja, u 20:30 sati, u velikoj dvorani Lisinskog.

RTL/ 5.6.2013. u 18:17
Play ponuda

Bit će to svojevrstan uvod u tradicionalno jesenski Festival novog cirkusa, vodeću cirkusku manifestaciju jugoistočne Europe. Ovo posebno lipanjsko gostovanje omogućili su pokrovitelji iz Grada Zagreba, Ministarstva kulture i Turističke zajednice grada Zagreba, te time pomogli da domaća, ali i strana publika iznimne suvremene cirkuske produkcije može vidjeti i van jesenskih termina.

Charlotte Smith, kritičarka Total Theatrea, predstavu „Le Grand C“ nazvala je „iskustvom srca u ustima“. Francuska skupina, stacionirana u Lilleu, na sjeveru Francuske, rijetko je kod kuće! Igrajući pred publikom diljem svijeta, od SAD-a do Indonezije, od Velike Britanije do Japana, od Argentine do Kambodže, utjecali su na emocije kroz univerzalno razumljiv jezik tjelesne okretnosti.
Compagnie XY na sceni se služi poznatom, ali i pomalo zaboravljenom akrobatikom. Koristeći bacanje, jednu od najstarijih akrobatskih tehnika, katapultirane žene lansiraju se kao rakete! Pred našim se očima stvaraju kompleksne formacije tornjeva, ljudskih totema, ili pak piramidalne tvorevine poznate iz katalonske tradicije castella iliti dvoraca sačinjenih od ljudskih tijela. Između scena dubinske kontemplacije i onih koje slave zaigrani humor, kreira se mikro-društvo sa svojim kodovima i iznenađujućim ritualima, otkrivajući snažne i dirljive osobnosti, senzualne, zabavne i poetske.

Rad skupine obilježavaju višesatni svakodnevni treninzi, inzistiranje na spremnom tijelu koje onda i najteže akrobatske manevre pred publikom može izvoditi bez sigurnosnog užeta. Compagnie XY zapravo se i rodila kroz prenošenje znanja i vještina s učitelja (Abdeliazide Senhajdi, Nordine Allal, Mahmoud Louretani) na učenike. Aktualni sedamnaesteročlani kolektiv, pod vodstvom plesnog koreografa Loïca Touzéa, odbacio je principe dueta i muško-ženskih odnosa koji dominiraju svijetom akrobatskih podviga. Grandiozni kolektiv tako ima mogućnost istraživati nove smjerove korištenja svojih tijela, cirkuskih tehnika i načina komunikacije s publikom. U svom svojevrsnom manifestu objašnjavaju: „Stajati uspravno kad sve oko vas kolabira. Možda ne služi nikakvoj svrsi, ali tako postojimo, tako se odupiremo. Zadovoljstvo zajedničkog bivanja, ne sugestivnog glumljenja. Dopuštamo da rad emanira, rad, rad i još rada cijedi se iz naših pora. To je naša zemlja, naš cement, zahvaljujući kojem zbroj individualaca postaje kolektiv.“

Ulaznice za ovo unikatno novocirkusko kazalište, u kojem mogu uživati svi uzrasti publike, prodaju se na blagajni Lisinskog (Trg Stjepana Radića 4), u Dancing Bearu (Gundulićeva 7) i putem sustava ulaznice.hr.  Precizne informacije dostupne su na www.cirkus.hr.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
PODUZETNA KREATIVKA

Kristina Mandarina ima novu karijeru: Objavljuje filmiće na OnlyFans stranici i naplaćuje 97,05 kn pretplate

Play ponuda

Više s weba