Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ZANIMLJIVE PROSLAVE

Pogledajte kako ostatak svijeta slavi Tri kralja

Dok se u Hrvatskoj blagdan Sveta tri kralja obilježava tek kao još jedan dan za spajanje, u Španjolskoj ova tri mudraca slave veličanstvenim paradama.

RTL/ 6.1.2014. u 17:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Baltazar, Melkior i Gašpar. Sveta tri kralja. Mudraci koji su u Jeruzalem došli kako bi se poklonili Isusu. Pratili su betlehemsku zvijezdu i spasitelju darovali miris, zlato i tamjan. Darovi su se u njihovu čast dijelili u Španjolskoj. No, nije bilo zlata, već slatkiša u kojima su najviše uživali mališani.

Prilika da se osjeti toplina u duši i da se nešto nauči. Kostimi koji su dočarali vrijeme i život mudraca. Sve dodatno obogaćeno predstavama i šarenilom.

Mnogi su prevalili dalek put kako bi uživali na ulicama Madrida. A na tom putu od pomoći im je, kao zaštitnik putnika, sigurno bio i jedan od trojce čiju glavu krasi kruna - Melkior. Putujemo i mi. Preko oceana do Meksika.

A ondje još jedna proslava. U čast kraljeva, ulice je prekrila glomazna slastica duga nevjerojatnih kilometar i pol i teška ogromnih gotovo 10 tona. Ovaj festival okusa se ne propušta.

Tko god je došao, nije ostao gladan. Meksička tradicija jako je duga i slavi sveta Tri kralja. Zašto kolačem? Zato što podsjeća na obiteljsko okupljanje oko stola.

Nalazimo se u Kini i dio smo ledene čarolije gdje se ledi cijeli jedan grad.  Dvorci, čudnovata stvorenja, kočije. Svi postaju dio ledene bajke.

Iako će se ova priča otopiti, kao i prethodne dvije ostat će zamrznuta u najljepšim blagdanskim sjećanjima.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
SAZNALI SMO IZ PRVE RUKE

Sjećate se Dolores? 90-ih je bila neizostavno ime fešti, a onda je nestala: Gdje se skrivala?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba