Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
4.700 godina prije krista

Pogodite gdje je otkriven najstariji prapovijesni grad Europe!

Arheolozi u Bugarskoj priopćili su da su otkrili najstariji prapovijesni grad koji je do danas pronađen u Europi.

Image
RTL/Hina/ 1.11.2012. u 11:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Smatra se da je to utvrđeno naselje, u blizini grada Provadije, bilo važno središte za proizvodnju soli. Otkriće tog grada u sjeverozapadnoj Bugarskoj moglo bi objasniti pronalazak velike gomile zlata u blizini te lokacije prije 40 godina.

Arheolozi vjeruju da je u gradu živjelo oko 350 stanovnika i da datira iz vremena između 4.700 i 4.200 godina prije Krista. To je bilo oko 1.500 godina prije nastanka drevne grčke civilizacije.

Stanovnici su prokuhavali vodu iz obližnjeg izvora i koristili su je za stvaranje blokova soli, kojima su kasnije trgovali i koristili ih za čuvanje mesa. Sol je u to vrijeme bila dragocjena roba i stručnjaci tvrde da bi to moglo pomoći u objašnjavanju velikog obrambenog stijenja koje okružuje grad.

Tijekom iskopavanja na lokaciji, koja su počela 2005. godine, također su otkriveni ostaci dvije dvokatnice, niz lokacija korištenih za obavljanje obreda, kao i dijelovi utvrda. Mala nekropola otkrivena je na istoj lokaciji ranije ove godine i još je istražuju arheolozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ovo nije grad nalik na grčke gradove-države, stari Rim ili srednjovjekovna naselja, ali arheolozi se slažu da je stvoren u petom mileniju prije Krista", rekao je Vasil Nikolov, istraživač iz bugarskog Nacionalnog instituta za arheologiju, u izjavi za France Presse.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Životna priča

TKO JE EMA LUKETIN? Ljubila poznatog influencera, a sada uživa u ljubavi s beogradskim fotografom

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba