Ostalo

Pokušao ukrasti glavu nosoroga pa završio u zatvoru

Patrick Kiely izjavio je na sudu da je kriv za pokušaj krađe punjenog uzorka iz muzeja Castle u Norwichu radi velike vrijednosti nosorogovih rogova koji se u jugoistočnoj Aziji koriste u medicini i sada su vrijedniji od zlata.

S.M. - HINA
04.12.2012 07:43

Jedan Londonac osuđen je u ponedjeljak na 18 mjeseci zatvora nakon što su njegov pokušaj da ukrade glavu nosoroga vrijednu 800.000 dolara iz muzeja spriječili osoblje i posjetitelji.

Patrick Kiely (29) izjavio je na sudu da je kriv za pokušaj krađe punjenog uzorka iz muzeja Castle u Norwichu prošle veljače radi velike vrijednosti nosorogovih rogova koji se u jugoistočnoj Aziji koriste u medicini i sada su vrijedniji od zlata.

Kiely je dio četveročlane bande koja je razbila staklenu kutiju u kojoj je bila glava nosoroga iz kasnog viktorijanskog doba dok je jedan suučesnik čekao u ukradenom automobilu. No, pri pokušaju bijega s glavom usprotivilo im se odlučno osoblje i posjetitelji pa su odbacili glavu i pobjegli.

Glavu su ispustili i pri tom je oštetili, a muzej je oštećeni rog sada zamijenio replikom.

Korištenje rogova nosoroga u kineskoj medicini i uvjerenje koje se širi jugoistočnom Azijom da može izliječiti rak potaknuli su krivilov nosoroga ove godine a vrijednost rogova poslali nebu pod oblake na 65.000 dolara za kilogram čime su postali skuplji od zlata, platine i kokaina.