Ostalo

Posljednje riječi slamaju srca: Objavljen zadnji intervju Đorđa Balaševića

Posljednji je intervju dao u svom domu u Novom Sadu, a najavio je i koncert koji, na veliku žalost, nije uspio održati...

Tabloid.hr
2021-03-05 11:30

Na makedonskom YouTube kanalu Backstage Media objavljen je posljednji intervju pokojnog kantautora Đorđa Balaševića . Neprežaljeni glazbenik dao ga je u svom domu u Novom Sadu.

"Bolje sam nego što izgledam, godina proizvodnje mi je malo problem, inače sam super"

"Bila je romantična, pastoralna, bez puta na sredini, trava, guske, patke...Sve što sam napisao u pjesmama o Salašima, o Vojvodini, o konjima, to je sve bilo u ovoj kući. Moj djed je imao konja, kola, radio je u vinogradu, a iz ove ulice do centra se putovalo jednom mjesečno, a kada je išao netko od susjeda u centar onda su svi govorili 'donesi meni ovo, donesi meni ono'. Sada je to pet minuta pješke", opisivao je na početku Đole kako je nekada izgledalo mjesto gdje je proveo svoje djetinjstvo i gdje se snimao intervju.

Đorđe Balašević
Đorđe Balašević FOTO: Dino Stanin - PIXSELL

(FOTO: DinoStanin/PIXSELL)

"Nikada nisam imao ambicije da budem pjevač. Nikada nisam mislio da ću snimiti ploču. U gimnaziji sam pisao pjesme i imao sam svoju stranicu u školskom listu koji se zvao 'Inventivno gimnazijalac' pa su me uvijek cure gledale na odmoru jer sam pisao pjesme", rekao je Balašević pa otkrio da je s 18, 19 godina počeo svirati gitaru i snimio prvu pjesmu u studiju."Kad sam otpjevao prvu pjesmu, bio je jasno da ću ih morati pjevati sve", prisjetio se.

"Sanjao sam da ću biti nogometaš, ali nisam imao talenta... Mislio sam da ću biti novinar ili pisac. Da ću biti književnik, pisati pjesme ili bajke za djecu", otkrio je Đole i dodao da ga je ipak "to malo sluha" dovelo do toga da postane pjevač. "U muzici sam samo da se nađem s onim ljudima s druge strane mikrofona i mislim da živim svoju legendu", zaključio je.

Đorđe Balašević
Đorđe Balašević FOTO: Marko Jurinec - PIXSELL

(FOTO: Marko Jurinec/PIXSELL)

Prisjetio se i kako mu je smetalo kada su ga nazivali velikim srpskim kantautorom i da mu je puno draža bila titula skromnog jugoslavenskog kantautora. Dotaknuo se i činjenice da na njegovom koncertu ima i mladih ljudi od 14, 15 godina koji znaju sve tekstove napamet. "To je Nobelova nagrada. To je kada prevaziđeš svoju generaciju. U jednom trenutku si super faca, bojaš kosu, imaš crveni sako koji sija u mraku, pjevaš pjesmu koja je hit. Onda prođe ta generacija i dođe nova. Ja sam ostario sa svojim pjesmama i to što na moj koncert dođu klinci od kojih su pjesme starije, to je strašan kompliment. To je ono što nagrađuje čovjeka da je njegovo djelo važnije od njega", rekao je.

Dotaknuo se i ratnog razdoblja kada njegove pjesme nisu bile emitirane jer se suprotstavio jugoslavenskoj vojsci. "Ja sam se svemu tome tada suprotstavio zato što sam ja samo jedan odnas koji je imao mikrofon. Mnogi su mislili kao ja, ali nisu mogli izaći, primjeric,e u Sava centar i reći to. To su bile veoma nezgodne godine. Vojska se okomila na mene kao da se cijela koncepcija obrane bila usmjerena na mene... 12 godina nisam bio na televiziji i radiju, ali imao sam svoje načine da ostanem normalan", zaključio je.

Đorđe Balašević
Đorđe Balašević FOTO: Davor Javorovic - PIXSELL

(FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL)

Tema je bila, naravno, i njegova supruga Olivera s kojom je proveo više od 40 godina braka i s kojom je dobio i troje djece. "To je burna jedna veza.Naša kći Jelena rekla je 'mama i ti ste sudbinski vezani', i mislim da je to istina. U jednoj pjesmi sam rekao 'moja ljubavnica, suborac i najbolji drug'", osvrnuo se na pjesmu koju je posvetio njoj. "To nije bio posljednji dan travnja , nego pretposljednji dan, Oljin rođendan. Ona kao djevojčica nije imala rođendane i velike proslave, imala je potpuno drugu priču od moje. Ja sam bio razmažen. On je imala jako teško djetinjstvo i onda kada je došla u našu kuću i u moj život, ja sam se uvijek trudio organizirati joj rođendane, sve. Samo još štafetu nismo nosili", našalio se.

Đorđe i Olivera Balašević
Đorđe i Olivera Balašević FOTO: Nel Pavletić - PIXSELL

(FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL)

Dodao je da jako dobro pamti datume pa tako i njegovu iOljinu godišnjicu braka u čemu mu je mnogo pomogao sinAleksa koji tada ima rođendan. "Ali za mene je mnogo važniji 1. svibanj 1979. kada smo se službeno po prvi put sreli i izašli.... Prvi put kada sam nju upoznao sam poželio imati dom, kuću, dasku za peglanje, fotelju, novine... jedini put u životu da sam to poželio, nikada kasnije", rekao je.

Za pregled sadržaja moraš omogućiti kolačiće društvenih mreža!

"Da mi sve televizije dolaze u kuću tko zna, možda bi vodio i tv dnevnik, možda bi bio mnogo više na televiziji. Ovako me nitko ne može nagovoriti da odem u neki studio", našalio se na kraju i najavio i koncert u Skoplju koji, nažalost, nije uspio održati.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.