Play ponuda
Play ponuda
TKO JE misteriozni SNJEŽNI ČOVJEK?

Potpuno neočekivani rezultat DNK analize Jetijevih dlaka!

Bryan Sykes, profesor humane genetike s Oxforda, prikupio je i testirao dlake jetija kako bi se utvrdilo njihovo porijeklo. Znanstvenik kaže kako je najvjerojatnije objašnjenje da su jetiji hibridi između polarnog i mrkog medvjeda.

Image
RTL/Hina/ 18.10.2013. u 8:04
Play ponuda

DNK analiza bijelih dlaka s Himalaja pokazuje da bi zastrašujući snježni čovjek s nepalskih planina u stvari mogao biti - medvjed, prenose svjetski mediji.

Analizom je utvrđena genetska sličnost dlaka jetija s onima izumrlog polarnog medvjeda i znanstvenici vjeruju da bi se u njegovu slučaju moglo raditi o podvrsti mrkog medvjeda.

Bryan Sykes, profesor humane genetike s Oxforda, prikupio je i testirao dlake jetija kako bi se utvrdilo njihovo porijeklo. Posebno je analizirao dlaku prikupljenu na zapadnim područjima Himalaja.

Sykes je utvrdio stopostotno poklapanje s uzorcima čeljusti izumrlog polarnog medvjeda pronađenog u Svalbardu u Norveškoj starog oko 120 tisuća godina kada su se polarni medvjed i mrki medvjed počeli evolucijski odvajati.

Znanstvenik kaže kako je najvjerojatnije objašnjenje da su jetiji hibridi između polarnog i mrkog medvjeda.

"Ovo je uzbudljiv i potpuno neočekivani rezultat koji nas je sve iznenadio. Još ostaje posla s tumačenjem rezultata. Ne vjerujem da to znači da davni polarni medvjedi tumaraju Himalajama."

"No, možemo spekulirati o mogućem objašnjenju. Moglo bi se raditi o tome da postoji podvrsta mrkog medvjeda na Himalajama koja je potomak medvjeda a koji je pak predak polarnog medvjeda. Ili je došlo do miješanja u skorijoj povijesti između mrkog medvjeda i potomaka izumrlog polarnog medvjeda."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Fotografija otiska stopala "jetija" koju je 1951. snimio britanski planinar EricShipton u podnožju Everesta izazvala je globalnu pomamu.

Legenarni planinar ReinholdMessner koji se prvi popeo na Everest bez kisika proučavao je "jetije" nakon susreta s tajanstvenim stvorom u Tibetu 1986.

Njegovo vlastito istraživanje potvrđuje Sykesovu teoriju. On je otkrio 300 godina stari tibetanski zapis s crtežom "kema", što je lokalni naziv za jetija, u kojem je pisalo da je jeti "vrsta medvjeda koja živi u nepristupačnim planinskim područjima".

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
Posvećena obitelji

Amra Džeko uskoro će dobiti svoje peto dijete: 'Majčinstvo je moja krajnja svrha'

Play ponuda

Više s weba