Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
TEŠKE ŽIVOTNE SITUACIJE

Potresne sudbine regionalnih glumaca: Nakon nekoliko desetljeća rada završili su u iznimno teškim situacijama

Vijest o tome da je kultna glumica Vesna Pećanac snimljena u beogradskoj pučkoj kuhinji pokrenula je lavinu reakcija, no s teškom životnom sudbinom ne nosi se, nažalost, samo ona. Ovo su regionalni glumci i glumice koji ne mogu preživjeti od plodova svoga rada unatoč etabliranoj karijeri, a neki od njih preminuli su u, kako bi se reklo, 'jadu i bijedi'

Image
Foto: Pixsell
A.S./ 10.1.2022. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nije rijetkost da nakon duge i zavidne karijere poznate zvijezde završavaju na prosjačkom štapu. Glumci i glumice koji su život posvetili toj profesiji preminuli su u bijedi, u bolesti i dugovima, s tek pokojim kolegom koji im je financijski pomogao pred sami kraj. Bilo da nisu prihvaćali stalne angažmane u kazalištima, donosili loše životne odluke ili ne mogu preživjeti zbog malene mirovine, sramota je da umjetnici doživljavaju takvu sudbinu.

Vijest o tome da je legendarna glumica Vesna Pećanac snimljena u pučkoj kuhinji u Beogradu proširila se prvotno društvenim mrežana, a potom su je prenijeli gotovo svi regionalni mediji.

"Redovita korisnica kuhinje Vjerskog dobrotvornog starateljstva. Prepoznajete li ženu na ovim fotografijama", stoji u objavi na Twitteru. O svemu tome oglasio se i njezin kolega te redatelj Srđan Dragojević.

“Kuhinja vjerskog dobrotvornog starateljstva. Velika glumica, Vesna Pećanac. Borio sam se kao poslanik protiv ideje ministra Tasovca da ukine nacionalne mirovine za umjetnike u Zakonu. Oborio sam zakon i sačuvao ih, ali nisu dodijeljene sedam godina. Nije lijepo da umjetnici dožive ovako nešto", napisao je Srđan. Vesna Pećanac istaknula se ulogama u filmovima "U ime naroda", "Ljepota poroka", "Čudo neviđeno", kao i u serijama "Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo", "Oriđinali". Uglavnom je glumila u filmovima koje je režirao njezin suprug Živko Nikolić, nakon čije je smrti te smrti roditelja, glumica navodno pala u duboku depresiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što se proširila vijest o njezinom teškom stanju, kolege su već nakon nekoliko sati organizirale pomoć. Iako prima mirovinu, a i do pandemije je glumila u vlastitoj monodrami “O, kakav divan dan” u Ateljeu212, predstavi u kojoj progovara o odnosu s roditeljima, izgleda kako joj primanja od države u posljednje dvije godine nisu dovoljna za normalan i dostojanstven život.

Upravo se čita

Image
subota u 22:40

Stižu nam studen i zima... hladniji no ikad!

Image
ŽIVOT S TUĐIM DUGOM

Pristali su biti jamci, danas plaćaju tuđe dugove. Potraga istražuje mogu li se ikako izvući iz dužničkog ropstva?

Image
ŽIVOT S TUĐIM DUGOM

Pristali su biti jamci, danas plaćaju tuđe dugove. Potraga istražuje mogu li se ikako izvući iz dužničkog ropstva?

No, ona je tek jedan od primjera kako se nakon nekoliko desetljeća rada umjetnici suočavaju s teškim životnim situacijama. Manjina naravno, ali ima ih. U Hrvatskoj je prije nekoliko mjeseci u fokus javnosti dospio kultni glumac Kristijan Ugrina, koji je ekskluzivno za RTL-ovu Potragu objasnio kako se našao u situciji da zbog dugova mora raditi kao dostavljač hrane. Prijateljici koja je nažalost preminula pristao je prije nekoliko godina biti jamac, a nakon njezine smrti dug je pao na njegova leđa. To se kroz desetak godina nagomilalo, a za otplatiti mu je ostalo još 75 tisuća kuna. Uz sve to, pandemija je uzela zamah pa mu nije dovoljan jedan posao, a to je dugogodišnji stalni angažman koji ima u matičnom kazalištu, Zagrebačkom kazalištu mladih. 

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Image
Luka Stanzl/Pixsell

Izvor: Luka Stanzl/Pixsell

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prije pet godina javnost je potresla i priča glumice Jadranke Matković, koji su Zagrepčani često sretali na ulici, kako besciljno luta, tražeći financijsku pomoć. Trenutačno živi u Domu za starije Medveščak u Zagrebu, a posljednji intervju dala je prije devet mjeseci za bosanskohercegovački medij mojevrijeme.

Image
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
Image
Davorin Višnjić/Pixsell

Izvor: Davorin Višnjić/Pixsell

“Nikad to nije bilo kako treba. Samostalna profesija, bez stalnog angažmana. To čovjeka jako iscrpi. Nikad nisam bila na plaći u nekom kazalištu. Istina, u zlatno doba Teatra ITD, imala sam s njima ugovor, ali on mi nije donio neke novce”, prisjetila se Jadranka svojedobno. Posljednje je igrala u domaćim serijama na komercijalnoj televiziji nakon čega se u potpunosti povukla. Otkrila je kako živi s mirovinom od 3300 kuna, od čega gotovo sve ode na plaćanje doma, a ‘zaradila’ ju je radeći kao samostalna umjetnica. Priznala je kako je svu plaću i ranije davala na podstanarstvo, a u dom je došla bez ikakvih materijalnih stvari. Živjela je i neko vrijeme u gradskom stanu, no iz njega su je deložirali zbog čega je morala ponovno otići u podstanarstvo. Na kraju joj je od mirovine ostalo nekoliko stotina kuna koje je mogla potrošiti na hranu. U međuvremenu se i razboljela...

Prije dvadesetak godina u teškoj financijskoj situaciji preminula je jugoslavenska legenda Miodrag Petrović zvan Čkalja, jedan od najvećih komičara i glumac. Preminuo je 2003. godine, samo godinu dana nakon što je dobio nagradu za životno djelo ‘Car Konstantin’, gdje je održao govor za pamćenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Da sam u Americi i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se prvo svojoj ženi, pa djeci, rodbini, zatim producentu i redatelju. Ali, s obzirom da sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se prvo svom šefu samoposluge što mi ponekad odvoji penzionersku kost, pa susjedi u baraci koja mi ostavi mlijeko, pa mom poštaru koji mi uvijek, na vrijeme, sa zakašnjenjem donese mirovinu. Da nije bilo njih, ne bi bih bio ovdje", otkrila je tada zaboravljena ikona. 

Od 1976. imao je status slobodnog umjetnika. Ostvario je veliki broj legendarnih uloga u serijama i filmovima, a neke od najzapaženije su "Servisna stanica", "Ljubav na seoski način", "Kamiondžije", "Vruć vetar", "Orlovi rano lete", "Bog je umro uzalud", "Paja i Jare", "Avanture Borivoja Šurdilovića"...

“Kada je umro, iza njega je ostao samo 800 maraka!  Da nije kupio onaj džemper, imao bi 1 600! Ali ja ga volim takvog kakav je bio i ne bih ga mijenjao za nekog drugog!”, rekao je njegov sin.

Bivša supruga legendarnog pjevača Zvonka Bogdana i poznata glumica Gizela Vuković, dobitnica Zlatne arene u Puli 1968. godine za ulogu Dane Jezdić u filmu “Radopolje”, iako je tijekom života uživala zvjezdani status, preminula je u sobici hotela od desetak kvadratnih metara. Još k tome bolesna, brinula se za kći i unuka koji je imao autizam. Nudili su joj da ide u starački dom, a glumica je to navodno sve odbijala jer svoje potomke nije željela ostaviti na rubu egzistencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

“Kako da se razdvojim od njih dvoje. Moja mirovina je i njihov prihod. Ne mogu se razdvojiti od njih. Oni su mi sve što imam. Neću se razdvajati pa makar posljednje dane provela na ulici”, izjavila je glumica prije smrti. Preminula je 2015. godine u 89. godini života.

A.S./ 10.1.2022. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
KAZALIŠTE ŽAR PTICA

NISU SKIDALI OSMIJEHE! Jelena Veljača, Ivica Kostelić i brojni drugi poznati roditelji izveli djecu na divnu predstavu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba