Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
prijenos uživo

Pratite Djeda Mraza na putu oko svijeta

Na stranicama Googlea i NORAD-a možete vidjeti kako najpopularniji djedica putuje oko cijelog svijeta te koja mu je sljedeća destinacija.

Image
Foto: noradsanta.org
RTL/ 24.12.2013. u 14:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Djed Mraz počeo je turneju oko svijeta kako bi pod božićnim jelkama ostavio darove, a trenutno se nalazi iznad Šangaja u Kini, priopćeno je iz Zapovjednog stožera sjevernoameričke zračne i svemirske obrane (NORAD) koje Djeda prati svojim radarskim sustavom.

Djedu Mrazu treba 24 sata da obiđe cijeli svijet i posjeti svaku obitelj.

Nakon polaska s južnog Pacifika, sanjke Djeda Mraza najprije su primjećene nad Novim Zelandom i Australijom. Potom se uputio prema Aziji, odakle će krenuti za Bliski istok, Europu, Afriku te Sjevernu i Južnu Ameriku.

Američka protuzračna obrana vrlo je ozbiljna služba zadužena za zaštitu SAD-a i Kanade i opažanje zračnih napada i lansiranja nuklearnih projektila. No kao i svake godine od 1955., njezini se moćni radari i sateliti koriste i u "prave" svrhe.

Suprotno tajnovitosti koja ga okružuje, NORAD se čak upustio i u objašnjenje toga kako zna gdje se Djed Mraz nalazi svakog trenutka. Riječ je o tome da "crveni i sjajni nos soba Rudolfa šalje infracrveni signal koji hvataju naši sateliti i tako ga lociraju".

NORAD-ov angažman oko Djeda Mraza počeo je 1955. kada se u reklami robne kući Sears, Roebuck & Co djecu pozvalo da ga izravno nazovu na određeni broj telefona.

Broj u reklami je, međutim, sadržavao i jedan pogrešno napisan broj. Umjesto broja privatnog Djedovog telefona djeca su tako dobila broj Kontinentalnog zapovjedništva zračne obrane, prethodnika NORAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Svaki poziv na taj broj obično je bio od dužnosnika, ministra obrane pa i predsjednika", rekla je Stacey Knott, zamjenica zapovjednika u NORAD-u.

Kada je na Badnju večer nazvalo prvo dijete na dužnosti je bio pukovnik Harry Shoup.

"Tanki glas jedne djevojčice upitao je 'Je li to Djed Mraz?'", objasnila je Knott. "Pukovnik Shoup je pomislio da se netko s njime šali, ali je odmah porazgovarao s majkom djevojčice i shvatio što se događa".

Shoup je potom svojem osoblju naložio da na radaru provjere ima li znakova Djeda Mraza i prenesu informaciju djeci te je tako tradicija rođena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
SVAKA ČAST

ČESTITKE! Petra Meštrić iz 'Braka na prvu' i službeno postala doktorica: 'Uzbuđena sam i sretna'

Prošle je godine NORAD odgovorio na više od 114.000 telefonskih poziva. Može ga se pratiti i putem Twittera, Facebooka i e-mailova NORAD-a. Posebnu internetsku stranicu za tu namjenu posjetilo je 22 milijuna ljudi. Djeca najčešće pitaju jesu li na popisu dobre ili zločeste djece i što je potrebno da se posvoji jedan od Djedovih sjevernih jelena.

A obavještajci ne bi bili to što jesu da nisu pokušali saznati na koji način Djed uspije obići cijeli svijet i posjetiti svako dijete u samo 24 sata.

Zaključili su da Djed Mraz leti brzinom zvjezdane svjetlosti i da mu vrijeme prolazi sporije nego običnim ljudima. "Njegov obilazak nama možda traje samo 24 sata, ali Djedu Mrazu može trajati danima, tjednima, čak i mjesecima", zbog čega i može tako brzo obaviti svoju zadaću, objašnjava NORAD.

Osim toga, Djedica tijekom kratkog posjeta stigne i objavljivati statuse, a sve njih možete vidjeti OVDJE.

Ako pak želite pratiti NORAD-ovu simulaciju gdje se on nalazi u 3D izdanju - to možete učiniti OVDJE.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
IMA POTPUNO NOVI ŽIVOT

Čak se i preimenovao: Bivši suprug Indire Levak Narcis Mujkić sada živi s megauspješnom Senadom Adžem na Floridi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba