Ostalo

Predložio da se Južnoafrička Republika zove 'Mandelija'

Poznati južnoafrički književnik i publicist Muzi Kuzwayo smatra da bi novo ime popravilo sliku zemlje u inozemstvu i podiglo samopouzdanje Južnoafrikancima.

S.M. - HINA
08.04.2013 15:10

Poznati južnoafrički književnik i publicist Muzi Kuzwayo predložio je da se Južnoafrička Republika preimenuje u "Mandelija" , u čast oca borbe protiv aparthejda Nelsona Mandele , kako bi se popravila slika zemlje u inozemstvu i podiglo samopouzdanje Južnoafrikanaca.

"Zamislite kako bi bilo živjeti u zemlji nazvanoj po čovjeku koji je primjer pobjede ljudskog duha, umjesto imena koje bolno podsjeća na neugodnu povijest", rekao je Kuzwayo ovog vikenda za Sunday Times.

On smatra da je naziv Južnoafrička Republika "kavez koji zatvara dušu stanovnika i sprečava ih da rašire krila i polete", te da utjelovljuje nemogućnost Južnoafrikanaca da premoste rasnu povijest koju su obilježile gospodarska potlačenost i uskraćivanje prava glasa crnoj većini.

"Vrijeme je da preimenujemo našu zemlju i ja predlažem ime koji bi ujedinilo većinu, a to je Mandelija", naglasio je Kuzwayo.

Mandela, dobitnik Nobelove nagrade za mir, prvi je južnoafrički crni i demokratski izabrani predsjednik. Iako od 1999. nije politički aktivan, i kod kuće i u inozemstvu cijenjen je zbog toga što je predvodio borbu protiv aparthejda, a poslije toga, kao predsjednik, i rasnu pomirbu.