Play ponuda
Play ponuda
ODLAZAK VELIKANA

Preminuo Jakša Fiamengo, autor brojnih Oliverovih pjesama

Pjesnik Jakša Fiamengo preminuo je danas u Splitu

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Hina/ 27.12.2018. u 10:06
Play ponuda

Pjesnik, književnik, novinar i akademik Jakša Fiamengo umro je u četvrtak ujutro u splitskom Domu za stare i nemoćne, u 73. godini života.

Jakša Fiamengo rođen je na Komiži na otoku Visu 1946. godine. Jedan je od najistaknutijih hrvatskih pjesnika, a prvu zbirku pjesama "Pred obećanom zemljom" objavio je 1966. godine, dok je prvu samostalnu zbirku "More koje jesi" objavio dvije godine kasnije.

Za života je objavio više zbirki pjesama, posljednju "Cvrkut" 2014. godine, a za svoj pjesnički rad dobio je niz nagrada - 1999. godine odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, dobitnik je državne nagrade “Vladimir Nazor” za književnost (1998.), Maslinovog vijenca na manifestaciji Croatia rediviva u Selcima na Braču (1993).

Njegovu poeziju bitno određuje pripadnost mediteranskom prostornom i duhovnom ozračju, u kontaktu je s krajolikom u kojem je bitan motiv more.

Fiamengova poezija: Ustrajno ovremenjivanje protora i oprostoravanje vremena 

Iz Društva hrvatskih književnika, čiji je Fiamengo bio član do 1969. godine, ističu kako se njegova poezija očituje u ustrajnom ovremenjivanju prostora, odnosno oprostoravanju vremena u istoj svjetlosti mudre i tople ideje vječnog Sredozemlja

Bio je pridruženi član i Hrvatskog društva skladatelja, a od svibnja 2014. redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Njegova su djela zastupljena u antologijama hrvatske poezije, pojedine su mu pjesme prevođene na petnaestak svjetskih jezika. Česti motivi njegovih pjesama su meditaranski motivi, a u svima postoji i duhovna dimenzija krajolika.

Radni vijek proveo je kao novinar. Do umirovljenja 2009. godine radio je u Slobodnoj Dalmaciji, a bio je i urednik nekoliko časopisa. Nagradu za životno djelo u novinarstvu dobio je 2014. godine. 

Autor teksta popularne Oliverove "Nadaline"

Pisao je knjige za djecu, a autor je tekstova mnogih klapskih i drugih dalmatinskih pjesama, među kojima su najpoznatije "Piva klapa ispo' volta", "Nadalina, "U prolazu", "Infiša san u te", "Promenade", "Ja sam pjesma", "Karoca gre", a za tekstove pjesama osvojio je dvije dvije nagrade "Porin" za životno djelo 2002. i 2007. te tiražne "Zlatne ptice" Croatia Recordsa. Oliveru je napisao preko 60 pjesama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
ČESTITAMO

Ana i Dominik Kračun iz 'Života na vagi' postali roditelji, na svijet je stigla malena Nika: 'Naša pobjednica'

U povodu Fiamengove smrti priopćenjem se oglasio i predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić.

Za Fiamenga kaže da je bio jedan od najistaknutijih suvremenih hrvatskih pjesnika, široj javnosti poznat prvenstveno kao autor stihova pjesama najpoznatijih hrvatskih pjevača, koje su postale nezaobilazni dio hrvatske glazbene baštine.

"U svojim stihovima uspio je skladno spojiti jednostavnost i vrhunski poetski izričaj i na taj način iskreno i vjerodostojno cijeloj Hrvatskoj dočarati duh, tradiciju i kulturu Dalmacije i Mediterana u koju je bio čvrsto ukorijenjen. Njegove pjesme ljudi su voljeli i razumjeli bez obzira na bilo kakve razlike. Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti bila je čast imati akademika Jakšu Fiamenga za svog redovitog člana", poručio je Kusić.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čestitamo!

Katarina Rautek čeka treće dijete! Bivša pjevačica grupe ET otkrila spol i ime bebe

Play ponuda

Više s weba