Ostalo

Preminuo kazališni redatelj Ivica Kunčević: Dobitnik je brojnih nagrada, a karijera mu je vezana uz Dubrovnik

Kazališni redatelj dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad

HINA
07.07.2022 10:10

Hrvatski kazališni redatelj Ivica Kunčević preminuo je u srijedu u Dubrovniku u 77. godini. Otišao je samo par tjedana nakon što je primio nagradu Vladimir Nazor za životno djelo, koja mu je uručena 19. lipnja, dok je prošle godine dobio nagradu za životno djelo Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Kunčević je rođen u Bartolovcu 1945. godine. Diplomirao je 1969. komparativnu književnost i jugoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu te studirao kazališnu režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu, gdje je poslije predavao kazališnu režiju. Kao redatelj prvo je angažiran u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića (1969.-1977.) i u Dramskom kazalištu Gavella (1977.–1982.) u Zagrebu, a potom do umirovljenja 2012. u zagrebačkome HNK. Bio je ravnatelj dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara od 2002. do 2009. godine. Režirao je oko stotinu predstava različitih žanrovskih i stilskih odrednica i prerađivao nekazališne tekstove, a na scenu je često postavljao djela Shakespearea, Čehova, Bulgakova i posebno Držića, Gundulića i Vojnovića.

Ivica Kunčević

Značajna su mu i uprizorenja Rostandova "Cyrana de Bergeraca" i Vodopićeve "Tužne Jele". Objavio je zbirke teatroloških eseja "Ambijentalnost na dubrovačku" i "Redateljske bilješke". Za svoj rad Kunčević je dobio brojne značajne nagrade i priznanja. U 2021. godini dobio je nagradu za životno djelo Hrvatskog društva dramskih umjetnika, a ove godine nagrade Grada Dubrovnika i "Vladimir Nazor" za životno djelo.