Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Zadnja prilika

Pripremite želje za suze sv. Lovre

Zbog jedne od najspektakularnijih nebeskih pojava, isplati se ostati budan. Meteorski roj Perzeida, koji neki zovu i Suze svetog Lovre, pojava su koju viđamo od konca srpnja pa gotovo do kraja kolovoza, no najviše ih ima upravo sada.

RTL/ 12.8.2013. u 19:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svi oni koji su sinoć s nestrpljenjem čekali suze svetog Lovre i imali spremne želje koje nisu uspjeli zaželjeti - danas mogu pokušati ponovno! Vatromet s neba večeras će biti najatraktivniji.

Zbog jedne od najspektakularnijih nebeskih pojava, isplati se ostati budan.

No, one su tu svake godine. Meteorski roj Perzeida, koji neki zovu i Suze svetog Lovre, pojava su koju viđamo od konca srpnja pa gotovo do kraja  kolovoza, no najviše ih ima upravo sada.

Astronom Zoran Knez tvrdi: "Pojava do koje dolazi u vrijeme kada zemlja prolazi kroz prašinski krug koji na nebu ostavlja komet swift tuttle. Te čestice su sitne rahle konzistencije, ulijeću u atmosferu velikom brzinom od 60 km u sekundi, zbog toga se zagrijavaju i bljesnu na nebu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Toliko su brze da od Rijeke do Zagreba stignu za 2 sekunde. Da biste ih vidjeli što bolje, najbolje je maknuti se daleko od gradskog svjetla, a jedno od tih mjesta je i Zvjezdano selo Mosor.

Ta zrnca kometne prašine koja ulijeću u našu atmosferu gdje se zažare i izgore, zbog svojih dimenzija potpuno su bezopasna. Jedino što ih je lijepo vidjeti.

Upravo se čita

Image
Brak na prvu

Saša Đorić iskreno progovorila o bivšem suprugu: 'Kada si s nekim dugi niz godina...'

Knez je dodao: "Nije ih baš lako uhvatiti jer su vrlo brzi. Perzeid traje  oko pola sekunde, a ako ste ga vidjeli vidjeli ste nema okretanja - on je proletio."

Jedini bi problem mogao biti smisliti toliko želja. Doduše, ove godine padat će ih nešto manje no lani, no ipak najpažljiviji bi u idealnom slučaju mogli vidjeti i do 60 padalica u satu. A baš noćas bit će ih najviše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
ISKRA PRIMORAC

Što znamo o privatnom životu novog ministra financija? Sa suprugom Iskrom dugi je niz godina, vežu ih uspjeh i ambicije

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba