Play ponuda
Play ponuda
ružičasti dijamant

Pronađen najrjeđi i najvredniji dragi kamen

Velika rudarska britansko-australska kompanija Rio Tinto iskopala je "nesvakidašnji" ružičasti dijamant od gotovo 13 karata, ocijenivši da je riječ o najrjeđem i najvrjednijem dragom kamenu koji je dosad pronađen u Australiji.

Image
Foto: Photos/ilustracija
S.M./ 22.2.2012. u 10:53
Play ponuda

Nazvan Argyle Pink Jubilee (Ružičasti jubilej iz Argyla), neobrađen kamen od 12,76 karata pronađen je u rudniku dijamanata Argyle kojim upravlja Rio Tinto, u Kimberleyu, na zapadu Australije.

"Dijamant ovakva formata još nije viđen u Australiji", rekla je Josephine Johnson iz te tvrtke. "Trebalo je čekati 26 godina da bismo izvadili ovaj kamen i vjerojatno takav više nećemo vidjeti".

Kamen, nazvan u čast dijamantnog jubileja Elizabete II., kraljice australske države, svijetloružičaste je boje i sličan je Williamsonu Pinku (24 karata) koji je britanska kraljica dobila na dar u prigodi vjenčanja za vojvodu od Edinburgha 1947. Williamson je iste godine iskopan u Tanzaniji.

Oko 90 posto ružičastih dijamanata u svijetu iskopano je u rudniku Argyle u Kimberleyu, u vlasništvu Rio Tinta.

Najveće dijamante u pravilu kupuju muzeji ili ih veće kuće, poput Christie'sa i Sotheby'sa, nude na dražbi. Neki su se davno prije darovali monarsima.

Nakon rezanja i brušenja, što će potrajati desetak dana, Ružičasti jubilej će procijeniti međunarodni stručnjaci, bit će izložen u više zemalja svijeta i potkraj godine prodan na privatnoj dražbi. Mogao bi vrijediti milijune dolara.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
i njoj se raspala veza

LJUBAVNI ŽIVOT SILVIJE DVORNIK! Njezina majka filmskog je kritičara krajem rujna još uvijek zvala zetom!

Play ponuda

Više s weba