Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
zapanjujuće, zar ne?

Proročanstva koja su se ostvarila u 100 godina

Na samom početku prošlog stoljeća jedan je američki inženjer objavio listu svojih proročanstava o tome kako će svijet izgledati 2.000 godine. Iznenaditi ćete se koliko je bio u pravu.

Image
Foto: PHOTOS.COM
S.K./ 12.1.2012. u 13:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Inženjer Elfreth Watkins 1900. godine objavio je u ženskom časopisu Ladies Home Journal niz predviđanja kako će svijet izgledati za sto godina.

"Ova proročanstva će vam izgledati čudno, gotovo nemoguće", započeo je skeptično svoj tekst Watkins naglašavajući kako je za svoja predviđanja kontaktirao brojne obrazovne i znanstvene institucije.

Unatoč brojnim točnim proročanstvima, inženjer je u nekim segmentima svog teksta precijenio ljudski rod te pretpostavio kako će čovjek u 21. stoljeću neće koristiti automobile u velikim gradovima, hodati će dnevno 16 kilometara, neće postojati komarci ni slova C, X i Q.

No, pogodio je mnogo toga:

1. Digitalna fotografija u boji
Iako Watkins nije koristio riječ 'digital', ali je predvidio kako će se fotografije moći slati s jednog mjesta na drugo u treptaju oka.

"Ako se borba dešava u Kini, snimke će moći biti objavljeni u novinama sat kasnije, sa svim prirodnim bojama na fotografijama", objasnio je on 1900. godine.

2. Mobilni telefoni
"Suprug u sredini Atlantika će biti u mogućnosti razgovarati sa suprugom koja sjedi u kući u Chicagu. Moći ćemo razgovarati s nekim u Kini prilično lako, kao što danas govorimo na relaciji New York - Brooklyn", pojasnio je Watkins iako u vrijeme kada je on pisao svoj tekst nepoznanica su bili i međunarodni pozivi.

3. Gotova jela iz trgovine
Iako je nama danas najnormalnije otići u trgovinu i kupiti gotovu večeru, prije sto godina nitko nije ni pomišljao kako će večerati zamrznutu piletinu pripremljenu za tri minute. No, prorok se ipak malo preračunao napisavši kako će jela iz trgovine biti posluživana na platama, koje će se nakon večere vraćati na pranje.

4. Usporavanje rasta stanovništva
"Vjerojatno će biti od 350 milijuna do 500 milijuna ljudi u Americi", pretpostavio je, no ipak je postavio ljestvicu malo previsok. Ali njegova nagađanja su išla u pravom smjeru. Naime, da je populacija u SAD rasla u istom postotku kao između 1800. i 1900. godine, 2000. bi SAD imale milijardu umjesto oko 280.000.000 stanovnika.

5. Televizija
Watkins je najavio stoljeće televizije i bilo je tako. On je naglasio kako ćemo moći gledati događaje iz svog naslonjača u trenutcima kad se oni doista i događaju na drugom kraju svijeta.

6. Povrće iz staklenika
"Farmeri će zimu pretvoriti u ljeto, električnim žicama pod zemljom i velikim vrtovima pod staklom", predvidio je korištenje električne energije za grijanje i osvjetljenje biljaka, što se dogodilo tek 1950-ih.

7. Tenkovi
Veliki umovi misle isto. Tenkove je predvidio Leonardo da Vinci u davnom 15. stoljeću.

8. Brzi vlakovi
Inženjer je predvidio da će u budućnosti voziti vlakovi brži od 240 kilometara na sat, a točno 100 godina nakon što je svoje riječi ostavio na papiru uspostavljena je željeznička pruga od Bostona do Washingtona koja upravo dostiže te brzine.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
NOVO POGLAVLJE

Ida Prester za RTL.hr otkrila gdje se seli: 'Lijepo je napokon ne biti podstanar, a sad nas čeka renovacija'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba