Ostalo

Provjerite kamo se nikako ne isplati putovati bez punog novčanika

Želite na odmor, ali ne želite razbiti svoju kasicu prasicu? Izbjegavajte Oslo, Zürich, London, New York i Sidney!

I.L.
18.09.2013 20:55

Turistički portal "Tripadvisor", napravio je listu najskupljih i najjeftinijih svjetskih metropola, usporedivši cijene za jedno noćenje u dvokrevetnoj sobi u hotelu sa četiri zvjezdice, za vožnju taksijem na udaljenosti od tri kilometra, večeru sa predjelom, glavnim jelom, bocom bijelog vina u restoranu srednje klase, kao i cijene dva koktela u hotelu sa pet zvjezdica.

London, New York i Sidney, kao neke od omiljenih turističkih destinacija, našli su se među prvih deset najskupljih gradova na svijetu, ali nijedan od ova tri grada ne zauzima prvo mjesto.

Na samom vrhu liste najskupljih gradova, našao se glavni grad Norveške, Oslo. Za noćenje u dvokrevetnoj sobi u ovom gradu, potrebno je izdvojiti u prosjeku 175 eura, za vožnju taksijem 22, dok večera za dvoje košta 210 eura. Dakle, za jedan ovakav posjet Oslu, potrebno vam je više od 400 eura, i to bez troškova leta.

Najjeftinije će vas koštati odlazak u Sofiju, bugarsku prijestolnicu, gdje ukupni troškovi, izuzimajući putne, iznose oko 120 eura.

Na drugom mjestu najskupljih gradova, poslije Osla, nalazi se Zürich sa troškovima od 400 eura, a malo jeftinije ćete proći ako odete u Stockholm, New York, Pariz, Sidney, London ili Kopenhagen.

Poslije prijestolnice Bugarske, među deset najjeftinijh gradova, uvršteni su i Hanoi (Vietnam), Varšava, Sharm el-Sheikh, Budimpešta, Bangkok, Kuala Lumpur, Tunis i Cape Town sa prosječnim troškovima od 165 eura.

Naravno, u svakom od ovih gradova je moguće pronaći i jeftinije opcije – hotele sa manjim brojem zvjezdica, restorane van turističkih zona, a na vama je, u slučaju da ih odlučite posjetiti, da se upustite u igru otkrivanja takvih mjesta.