Ostalo

Prvi objekt izrađen ljudskom rukom napustio Sunčev sustav

Znanstvenici su čekali da Voyager detektira magnetsko polje koje teče u suprotnom smjeru od magnetskog polja Sunčeva sustava kako bi bili sigurni da ga je sonda napustila. Međutim, nova istraživanja pokazuju da takav scenarij nije točan.

K. T. - HINA
16.08.2013 11:30

Sonda Voyager američke svemirske agencije NASA-e još je prošle godine ušla u međuzvjezdani prostor i time postala prvi objekt izrađen ljudskom rukom koji je napustio Sunčev sustav, pokazuju nova istraživanja.

Znanstvenici su čekali da Voyager detektira magnetsko polje koje teče u suprotnom smjeru od magnetskog polja Sunčeva sustava kako bi bili sigurni da ga je sonda napustila. Međutim, nova istraživanja pokazuju da takav scenarij nije točan.

"Mislimo da su magnetska polja Sunčeva i međuzvjezdana prostora dovoljno usklađena da se kroz njih zapravo može proći bez ikakve velike promjene", kazao je fizičar Marc Swisdak sa sveučilišta u Marylandu.

To bi značilo da je Voyager još prošlog ljeta ušao u međuzvjezdani prostor kada je zabilježen iznenadni pad u broju čestica koje dolaze sa Sunca i odgovarajući porast u broju galatičkih kozmičkih zraka koje dolaze iz međuzvjezdanog prostora.

Voyager je 722 kilograma teška svemirska sonda lansirana 1977. godine s ciljem istraživanja Sunčeva i međuzvjezdanog prostora. Sonda je otprilike 120 puta više udaljena od Sunca nego Zemlja. Njegova sestrinska sonda Voyager 2 lansirana je iste godine, ali u suprotnom smjeru i još uvijek se nalazi u Sunčevu sustavu.

Međutim, nisu svi uvjereni da je Swisdak u pravu. "Njegovo istraživanje je zanimljivo, ali postoje različiti računalni modeli koji prikazuju različite zaključke iz obrade podataka koje stižu s Voyagera", kaže Edward Stone, danas umirovljeni inženjer NASA-e koji je bio jedan od vodećih znanstvenika u projektu Voyager.

"Mi znamo gdje je Voyager kada govorimo o udaljenosti. Ono što je izazov jest njegov položaj u odnosu na međuzvjezdani prostor i heliosferu", kazao je. Stone i njegovi istomišljenici misle da se Voyager nalazi u prije nepoznatom prostoru, nazvanom "magnetska autocesta", između heliosfere i međuzvjezdanog prostora.

Voyager će od 2020. godine polako početi ostajati bez svog plutonijskog goriva, a do 2025. će posve ostati bez energije. Ako su Swedisk i njegove kolege u pravu, to znači da sve do završetka Voyagerove misije neće biti promjena u njegovu očitanju magnetskih polja.

"Ako dođe do jake promjene u magnetskom polju, do velikog skoka, to će značiti da smo pogriješili. Savršeno sam spreman priznati pogrešku, međutim, naša se teorija uklapa u sve dosadašnje primljene podatke", zaključio Swedisk, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Astrophysical Journal Letters.