Ostalo

Ptičica svake godine preleti udaljenost od Arktika do Afrike

Ptičica od samo 25 grama, obična bjelorepka mogla bi biti rekorder u svim kategorijama kada je u pitanju migracija ptica jer svake godine preleti gotovo 30 000 kilometara.

Z.H.
16.02.2012 09:24

Ptičica od samo 25 grama, obična bjelorepka (Oenanthe oenanthe), mogla bi biti rekorder u svim kategorijama kada je u pitanju migracija ptica jer, provodeći ljeto na Arktiku, a zimu u subsaharskoj Africi, svake godine preleti skoro 30.000 kilometara, doznaje se iz istraživanja objavljenog u časopisu Biology Letters Britanske akademije znanosti.

"S obzirom na veličinu, taj migracijski ciklus je jedan od najdužih ikada promatranih", prenosi se u članku. Za te ptice selice, koje se hrane insektima, a razmnožavajuna sjeveru Kanade i Aljasci te migriraju u razne dijelove Afrike, ne zna seslijede li sveistu rutu i miješaju li semeđusobno razne skupine.

Kanadski i njemački znanstvenici su uspjeli na 30 ptičica u planinama Aljaske staviti minijaturne pojaseve za emitiranje signala. Prateći signale, pokazalo se da su prezimile u istočnoj Africi - Sudanu, Ugandi i Keniji.