Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
probijanje zvučnog zida

Pustolov u najopasnijem pothvatu ikad: Skok s ruba svemira!

Felix Baumgartner će se na rekordnu visinu od 36.576 metara popeti u kapsuli pričvršćenoj na balon s helijem i skočiti odjeven u posebno odijelo pod tlakom.

Image
Hina/ 8.10.2012. u 15:07
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Austrijski pustolov Felix Baumgartner skočit će u utorak s ruba svemira iznad Novog Meksika, u Sjedinjenim Državama, pokušavajući vlastitim tijelom probiti zvučni zid i srušiti svjetski rekord u skoku slobodnim padom.

Njegov pokušaj koji je bio planiran za ponedjeljak, odgođen je za jedan dan zbog meteoroloških uvjeta, napose preniske temperature i jakog vjetra u Roswellu, gdje se održava pokus.

Felix Baumgartner (43) će se na rekordnu visinu od 36.576 metara popeti u kapsuli pričvršćenoj na balon s helijem i skočiti odjeven u posebno odijelo pod tlakom.

Austrijanac za ovaj pothvat vježba već pet godina. U prvih pet minuta skoka padat će slobodnim padom, a padobran će otvoriti na 1.500 metara. Uspije li svojim tijelom probiti zvučni zid, to jest postići brzinu od 1.227,6 km/h, Felix će ići brzo poput metka iz pištolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Postoji opasnost da tijekom skoka izgubi kontrolu i počne se okretati oko vlastite osi, zbog čega bi mogao izgubiti svijest.

"U pothvatu poput ovoga morate biti psihički spremni i imati potpunu kontrolu nad pokretima, a ja sam izvrsno pripremljen", rekao je.

Upravo se čita

Image
večera za 5 na selu

Jure objasnio zašto je dao samo pet bodova Mariju: 'Ja sam se strašno iscrpio, promijenio sam osam majica'

Nada se da će potući čitav niz rekorda, kao što su skok s najveće visine - triput veće od prosječne visine leta putničkog zrakoplova - i najveća brzina koju čovjek može postići u slobodnom padu.

Ekipa misije Red Bull Stratosa koja ima sto članova, nada se također da će ovim skokom pridonijeti medicinskom istraživanju na polju aeronautike. Felix je i prije skakao s 'ruba svemira', ali nikada s ove visine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Misija će ispitati 'novu opremu i osmisliti postupke preživljavanja na velikim visinama i kod krajnjeg ubrzanja', što će pridonijeti poboljšanju sigurnosti astronauta i budućih turista u svemiru.

Orijaški helijski balon bit će, kada se napuše, viši od Eiffelova tornja.

Uspon treba trajati dva do tri sata. Bude li sve u redu, spuštanje ne bi trebalo biti dulje od 20 minuta, od kojih će 5 minuta biti u slobodnom padu.

Skok će izravno prenositi mrežna stranica www.redbullstratos.com, putem 35 kamera na tlu i u zraku, a neke će biti pričvršćene za Felixovo odijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Inače, rekord u ovoj vrsti skakanja drži Joseph Kittinger, umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva koji je 16. kolovoza 1960. godine skočio s visine od 31.300 metara.

Kittinger, danas osamdesettrogodišnjak, član je ekipe Red Bull Stratosa.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
UŽIVA KAO NIKAD

Strastvena navijačica Ivana Knoll podržat će Modrića: U 'domoljubnom' badiću pozirala u Miamiju

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba