Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
u najlakšoj letjelici

Putom oko svijeta će pokazati koliko je Zemlja lijepa

Slovenac Matjaž krenuo je jučer na put iz Ljubljane i proputovat će cijeli svijet u najlakšem avionu u povijesti, teškom svega 350 kilograma. Na putu dugom sto tisuća kilometara potrošit će najmanje goriva ikad, a samo zato da bi pokazao koliko je lijep naš planet.

RTL/ 9.1.2012. u 17:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve je spremno za put oko svijeta u avionu teškom tek 350 kilograma. Matjažovo putovanje neće nalikovati VerneovomPutu oko svijeta za osamdeset dana, ali bit će jednako zabavno i uzbudljivo.

"Ovo je put oko svijeta u najlakšem avionu ikad, koji također troši najmanju količinu goriva u povijesti. Let će biti oko južne hemisfere i pokrit ćemo sto tisuća kilometara. Prijeći ćemo Ekvator šest puta, sva tri oceana, Antarktik, Mont Everest i oko 120 nacionalnih parkova", objasnio je biolog i pilot Matjaž Lenarčič.

Matjaž je strastveni biolog koji ovime ne želi tek proputovati svijet već i pokazati kako izgleda zemaljska kugla.

"To će biti sjajna prilika da napravim odlične fotografije, ali i pošaljem poruku ljudima da je naš planet zaista predivan i da zaslužuje da ga sačuvamo", dodao je.

Iako putovanje u tako laganom avionu, koji izaziva skepsu, Matjažova misija daleko je od toga. Avion u kojem leti je nova verzija istog koji je prije tri godine dobio NASA-inu nagradu zbog male potrošnje goriva i dobre izdržljivosti na visokim i niskim temperaturama.

"Avion je izgrađen prema projektima aviona Virus SW100. Stavili smo mu drukčiji motor i potpuno drukčiji sistem za gorivo. To su glavne razlike", pojasnio je inženjer Tine Tomažič.

Na put je trebao krenuti na Novu godinu, ali avion još nije bio spreman. Na kraju je ispao koji kilogram teži od planiranog, ali zato s njim može letjeti visoko poput jumbo jeta.

"Avion u komadu može letjeti 4.500 i postiže visinu od deset tisuća kilometara", rekao je inženjer.

Uspije li  Matjažu ovo putovanje, on će biti prvi koji je proputovao svijet u najlakšem avionu i s najmanje potrošenog goriva. 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROFESORICA I PJEVAČICA

Godine braka ne broji! Vesna Pisarović o suprugu i povratku u Zagreb

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba