Play ponuda
Play ponuda

RECENZIJE: Muse, Alicia Keys, Prefab Sprout

Muse su izvukli solidan album iz nekih od najgorih uzora u povijesti glazbe, kod Alicije Keys sve je po starom, a prisjetili smo se i samozatajnog genija Paddyja McAloona.

Image

Muse Muse

Vedran Harča/ 16.1.2010. u 11:32
Play ponuda

MUSE: The Resistance (Warner/Dancing Bear)

Svakim novim albumom britanski art trojac kao da svoj izričaj pokušava dodatno izdvojiti iz klasičnih pop okvira i približiti ga nekim ozbiljnijim glazbenim formama u kojima su simfonijske dionice jednako važne kao gitarski riffovi, a tekstualne preokupacije bez iznimke posvećene temama većim od života.

"The Resistance" svojevrsna je rock opera čiji su glavni glumci grozomorni prog i symphonic sastavi tipa Emerson, Lake & Palmer i Electric Light Orchestra, uz povremenu epizodnu ulogu Queena i njihove "Night At the Opera" faze. Prilično neočekivano, iz tih su, istinski strašnih uzora, Matthew Bellamy i njegova ritam-sekcija izvukli korektnu, na trenutke čak i fascinantnu zbirku pjesama.

To se u prvom redu odnosi na veličanstveno otvaranje albuma, kreativnim vrhuncem kompletne karijere "Uprising" i izuzetno kompleksnom naslovnom stvari u kojoj stječete dojam da istovremeno slušate nekoliko naizgled potpuno nepovezanih melodija.

Na žalost, Muse zaboravljaju da je manje ponekad više pa im je pretencioznost u nekoliko navrata opasno došla glave - "Unisclosed Desires" zvuči kao skladba koju su Depeche Mode pod svaku cijenu željeli sakriti od očiju i ušiju javnosti, "United States Of Eurasia" podsjetnik je na najgore vokalno-skladateljske ekscese Freddieja Mercuryja, a simfoniju u tri dijela "Exogenesis" najbolje je u cijelosti preskočiti.

ALICIA KEYS: The Element Of Freedom (Sony/Menart)

Preslušavanje novog albuma Alicije Keys ostavlja isti dojam kao njen zagrebački koncert: ispočetka će vas raskoš njenog vokala i tečne, povremeno istinski lijepe klavirske dionice oduševljavati, potom će vam postati malo monotone, a na kraju ćete gotovo prestati obraćati pozornost iščekujući ona dva-tri hita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

"Elementom slobode" dominiraju snažni beatovi prošarani uletima klavira čime je došlo do svojevrsnog obračuna r'n'b-ja i piano-popa u kojem je, zahvaljujući stilu pjevanja i dekorativnim gostovanjima Jay-Z-ja i Beyonce, pobjedu odnio ovaj prvi.

Dobrih pjesama ima, prvenstveno singl "Try Sleeping With a Broken Heart" i za Aliciju zapanjujuće mračna ljubavna pjesma "Love Is My Disease", no većinu albuma ipak ispunjavaju stvari koje će na njenom sljedećem nastupu u Hrvatskoj biti kao stvorene za odlazak do šanka ili WC-a.

PREFAB SPROUT: Let's Change the World With Music (Sony)

U osamdesetima pop izvođači kao da su željeli nadmašiti jedni druge po pitanju glazbeno-vizualnog kiča i plitkosti vlastitih stihova. Istovremeno, samozatajni genijalac Paddy McAloon svoju je inspiraciju pronalazio u Georgeu Gershwinu, Burtu Bacharachu i Brianu Wilsonu pokušavajući uvjeriti svijet kako inteligentni pop još uvijek ima svoje mjesto pod suncem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
'DVOLIČNI SU'

Meri i Davor za RTL.hr o polufinalistima: 'Neki nisu zaslužili doći ni do pola showa, kamoli do finala'

U svojoj misiji je i uspio, snimivši "Steve McQueena", jedan od najboljih albuma dekade, čije je nekoliko godina staro reizdanje ponovno skrenulo pozornost na Prefab Sprout.

Zdravstveni problemi Paddyja su u posljednje vrijeme na žalost odvojili od studija i pozornica pa smo u zamjenu dobili nedovršeni album iz 1992., novu potvrdu da je riječ o bendu koji je glazbi dao mnogo više nego što je od nje dobio nazad.

Bjelački soul u svom najčišćem i najboljem obliku oduvijek je bio osnovna postavka svega što rade Sproutovci, pospješen savršenim osjećajem za melodiju i nevjerojatno toplim i sugestivnim McAloonovim vokalom.

Skoro 20 godina kasnije, "Let's Change the World With Music" i dalje zvuči aktualno i ulazi u sam vrh prošlogodišnje produkcije te nas u najinspiriranijim trenucima ("Earth, The Story So Far", "Last Of The Great Romantics") zaista uspjeva uvjeriti kako je glazbom moguće promijeniti, ili bolje rečeno, popraviti svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda
Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
impresivne... brojke

Najbujnije grudi Sesveta! Marija Meglaj prava je Instagram senzacija

Play ponuda

Više s weba