Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

RECENZIJE: My Buddy Moose, Eels, Corinne Bailey Rae

My Buddy Moose snimili su prvi pravi hrvatski americana album, a E i Corinne Bailey Rae oplakali gubitak najbližih.

Image

My Buddy Moose Buddy Moose

Vedran Harča/ 28.2.2010. u 12:51
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

MY BUDDY MOOSE: Wonderful Feeling Of Emptiness (Dancing Bear)

Zagreb i Hrvatska već desetak godina predstavljaju najjače uporište americane izvan juga Sjedinjenih Država i bilo je pitanje vremena kada će neki domaći bend taj genijalni hibrid alternativnog rocka i countryja uspjeti suvislo ugraditi u vlastiti autorski rukopis.

Riječki My Buddy Moose stekli su ime nekolicinom izvrsnih koncerata, no krajnje neuvjerljiv debi album u trenutku je potrošio kredite zaslužene na pozornici. Na svom drugom albumu konačno im je pošlo za rukom iskoristiti vlastite autorsko-izvođačke potencijale i povremeno se približiti divovima americane poput Stevea Wynna i neprežaljenih Uncle Tupelo.

Glavni "krivac" za to je Edi Cukerić čija je produkcija u studio uspjela preseliti energiju živih nastupa, a iako su gostovanja Chrisa Eckmana i Howea Gelba bila čisto dekorativne naravi, njihovo je prisustvo donijelo malo one autentične "tuge s juga", tako savršeno pretočene u "Something To Cry About", "Wonderful Feeling" i "I Don't Care".

Katastrofalan izlet u vode Calexica "Las Nubes Peligrosas" stvarno im nije trebao, ali nije zasjenio činjenicu da smo dobili prvi pravi americana album u Hrvata. 

EELS: End Times (Vagrant Records)

Zaista nam je žao Marka "E" Everetta zbog svih tragedija koje su mu se dogodile, no moramo biti sebični i donekle sretni zbog činjenice da je svaku od njih pretvori u malo remek-djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"End Times" je epitaf najnovijem ljubavnom brodolomu svog autora za koji ne krivi nikog osim samoga sebe. Zbog minimalističkog karaktera većine pjesama (glas plus gitara/klavir) činit će vam se kao da je E, nakon što je ona posljednji puta zalupila vratima i zauvijek otišla, sjeo u svoj kućni studio i slomljeno srce pokušao izliječiti glazbom.

Samim time, drugi album Eelsa u manje od godinu dana nije baš najlakši za slušanje, no u "The Beginning", "Gone Man" i "On My Feet" prepoznat će se svatko tko je barem jednom u životu bio ostavljen.

Dapče, možda pronaći i kakvu-takvu utjehu.

CORINNE BAILEY RAE: The Sea (EMI/Dallas)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
ljubav je na selu

Sve je teže na farmama! Hrvoje izbacio Suzanu, a ona poručila: 'Imam žuljeve, no očito se to ne cijeni!'

Gubitak voljenog supruga tugom je prošarao nove pjesme Corinne Bailey Rae i učinio je znatno superiornijom ostatku britanske scene koja inspiraciju pronalazi u prašnjavim i izgrebanim soul vinilima.

Sjećanje na prerano oduzetog životnog partnera Corinne je prvenstveno ugradila u stihove, dok se u glazbeno-aranžerskom smislu stvari nisu pretjerano mijenjale.

Kombinacija gudača i klavira uljepšava i budi nadu u "Feels Like the First Time", "Love's On Its Way" i veličanstveno finale "The Sea" po tko zna koji puta su pokazale kako je depresija nerijetko ultimativna muza umjetnosti, a ravnoteže radi, između balada su ugurani i komadi "dirty" funka tipa "The Blackest Lily". 

Album koji vrijedi preporučiti čak i onima kojima bi radije oglušili nego slušali soul!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pravi luksuz

Anita Dujić podijelila detalje iz svog novog doma! Njezina kuhinja prava je senzacija

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba