Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

RECENZIJE: Sade, Broken Bells, Hot Chip

Nakon 10 godina vratila nam se Sade, Broken Bells je zanimljiva suradnja indie rokera i dance producenta, dok se Hot Chip okreću popu osamdesetih.

Image

Sade Sade

Vedran Harča/ 21.2.2010. u 11:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

SADE: Soldier Of Love (Sony/Menart)

Desetak godina prošlo je otkad smo posljednji puta imali prilike uživati u istovremeno senzualnom i decentnom vokalu Sade praćenog lijenim jazzy/funk/r'n'b podlogama istoimenog joj benda. U međuvremenu krvna slika popularne glazbe izmijenila se nebrojeno puta, no ova Londončanka nigerijskog porijekla to kao da nije ni primijetila.

"Soldier Of Love" preslikao je sve ono što je donijelo uspjeh ranim albumima "Diamond Life" i "Promise" pa dobar dio novih pjesama djeluje kao nastavak evergreena "No Ordinary Love" i "Smooth Operator".

Razlika je primjetna tek u neuobičajeno mračnim stihovima koji, s iznimkom glazbenog ljubavnog pisma "In Another Time", prekide i samoću dokumentiraju na rijetko bolan i neuvijen način.

"Soldier Of Love" neće značajno proširiti fanovsku bazu Sade Adu, ali će uvodnom "The Moon and the Sky" i naslovnom pjesmom dio neupućenih zasigurno natjerati da provjere klasike navedene na početku ovog teksta.

BROKEN BELLS: Broken Bells (Sony/Menart)

Prijateljstvo lidera indie skupine The Shins Jamesa Mercera i plesnog producenta Danger Mousea, započeto prije nekoliko godina na danskom festivalu Rosklide, upravo je zacementirano albumom čiji je skoro svaki ton duboko ukorijenjen u prvoj polovici sedamdesetih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rad u studiju bazirao se na svojevrsnoj zamjeni uloga - Danger Mouse se odrekao sampleovea i ostalih čuda proizašlih iz glazbenog programa svog kompjutera te je svirao samo "žive" instrumente, dok je prekaljeni alternativac Mercer vokal proširio na registre i falsetta kakvi mu u matičnom bendu jednostavno nisu potrebni.  

Jedan od nauspješnijih svjetskih producenata očitao je guštao u opuštenom jammingu i albumu donio prljavi funk kakav je nekoć za blaxploitation filmove pisao Isaac Hayes, njegov neočekivani saveznik ih je začinio folk-rockom Neila Younga i Grateful Deada, a sve to zajedno izrodilo je jedan od najuspješnijih pop eksperimenata zadnjih godina, u svakom pogledu ravnopravan bilo čemu što su dosad snimili u svojim respektabilnim karijerama.

HOT CHIP: One Life Stand (EMI/Dallas)

Indie-elektronika postao je uvriježeni naziv za bendove poput Hot Chipa čiji se spoj nezavisne strategije djelovanja i ritmova iz iz laptopa uporno ne želi prikloniti niti jednoj žanrovskoj ladici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
Masked Singer!

UŽIVO! Kraljica izvedbom Leta 3 dovela atmosferu do usijanja pa pobijedila u troboju!

Na svom vjerojatno najboljem albumu londonska si je petorka sama priskrbila etiketu sljedbenika popa osamdesetih, s posebnim naglaskom na radove Vincea Clarkea i Yazoo na čiju pjevačicu Alison Moyet, iako nisu istog spola, čak i podsjećaju glasovi Alexisa Taylora i Joea Goddarda.

Pod imenom "One Life Stand" okupilo se 10 hitoidnih zaraza, od glave do pete ispunjenih melodičnim refrenima i arhaičnim sintesajzerima, a pohod na plesni podij na kratko prekida tek jazzirana i pomalo dosadna balada "Slush".

Na dosadašnjim pločama Hot Chip su redovno imali i poneku pjesmu čiji je zadatak bio pokazati ranjiviju i nježniju stranu njegovih autora. Ovoga puta dominiraju brži i nabrijaniji ritmovi, zbog čega se sjeta preselila u tekstove koji čak i u najveselijim stvarima sadrže barem jedan stih "za rezati žile".

Kada bi ovaj album morali opisati u jednoj rečenici, to bismo najkraće učinili citirajući refren opskurnih eurodance Šveđana "Crying at the Discoteque".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
SDP-OVKA IZ PULE

Tko je Sanja Radolović? Samozatajna mlada saborska zastupnica besprijekornog modnog izričaja

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba