Ostalo

Republikanke ženstvenije, demokrati muževniji

Studija, u kojoj su računalno obrađene fotografije više od 400 američkih političara i političarki, nije uzimala u obzir frizure, nakit ili šminku.

K.T. - HINA
28.09.2012 11:57

Političarke američke republikanske strane ženstvenije su od svojih demokratskih kolegica, ali su zato demokrati muževniji od svojih republikanskih političkih protivnika, po rezultatima računalne studije lica američkih političarki i političara, izvijestili su američki mediji u petak.

Favoritkinja konzervativaca Michele Bachmann dobar je primjer te korelacije, ocjenjuje studija koju je vodilo dvije psihologa iz Kalifornije koji su razmatrali obilježja lica.

Studija, u kojoj su računalno obrađene fotografije više od 400 američkih političara i političarki, nije uzimala u obzir frizure, nakit ili šminku.

"Vjerojatnije je da će političarka sa stereotipnim ženskim obilježjima lica biti republikanka", rekla je glavna autorica studije Colleen Carpinella s Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA).

Računalni program je uspoređivao lica na osnovu više od 100 obilježja, uključujući oblik brade, položaj jagodičnih kostiju, oblik očiju, obrise čela i punoću usana.

Donekle protivno očekivanju, republikanci djeluju manje muževno od demokratskih kolega, po istraživanju.

"Republikancima vjerojatno nije potrebno da ističu svoju muževnost fizičkim izgledom, jer im njihovi politički stavovi već daju tu karakteristiku", kazala je Carpinella.