Play ponuda
Play ponuda
daje nadu ljudima

Revolucija u znanosti: Paraliziran psić prohodao!

Do prije šest mjeseci paraliziran psić Jasper ponovno bez ikakvih problema hoda nakon što su mu znanstvenici u kralježnicu ubrizgali njegove vlastite stanice iz njuške.

RTL/ 20.11.2012. u 18:37
Play ponuda

Kako se odaziva pozivu vlasnice, teško bi se reklo da je još nedavno Jasper bio gotovo potpuno nepokretan. Na pokretnoj je traci svakodnevno vježbao, iako je prizor bio tužan. Grabio je samo prednjim, dok je stražnje noge povlačio za sobom.

Samo šest mjeseci poslije po istoj toj traci može trčkarati koristeći stražnje noge. "Od malog psa koji nije mogao ništa, nije mogao hodati, stajati, češkati se po uhu ili raditi bilo što slično, sad nam se vratio naš stari Jasper. Mali, sretan i umiljat pas koji uživa u životu", rekla je MayHay, Jasperova vlasnica.

Zbog ozljede leđne moždine bila mu je blokirana komunikacija između mozga i stražnjih nogu. Posebne vrste stanica znanstvenici su mu izvukli z nosa, u laboratoriju ih uzgajali još mjesec dana i ubrizgavali u kralježnicu. Svi su sa strepnjom gledali kako napreduje, jer to bi mogao biti put izlječenja i ljudi koji su, poput Dana, nakon nesreće ostali paralizirani.

"Ovo je odlična vijest za pse jer ovaj se slučaj najviše tiče njih. Ali mislim da smo još jako daleko od toga da se nešto slično može primijeniti na nekome poput mene, koji imam ozlijeđenu leđnu moždinu već dulje vrijeme", rekao je Dan Burden.

Znanstvenici se ipak nadaju boljim rezultatima, jer istraživanje su proveli na 34 psa, kojima je, poput Jaspera, iskočio disk, što za pse gotovo uvijek znači paralizu. Sada treba vidjeti kako sličnu terapiju primijeniti na ljude.

"Mogao bi se obnoviti dio mogućnosti hodanja. Bi li to bilo spektakularno kao da ustanu iz invalidskih kolica i počnu hodati kao prije ozljede? To baš i nije vjerojatno, ali na temelju naših istraživanja, predviđamo napredak", rekao je genetičar RobinFranklin.

Kod sad već planetarno popularnog Jaspera, terapija je gotovo potpuno uspjela. Optimističan, kakav je oduvijek i bio, umjesto da se po njemu vozi u kolicima za stražnje noge, sada po dvorištu veselo skakuće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda
Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
POBJEDNICA BB-A

Nastavlja se potraga za Marijanom Seifert: Pronađene su njezine stvari, oko Save dizat će se i dron

Play ponuda

Više s weba