Ostalo

Rusija odbila ponudu da nastupi putem satelita: 'To je suprotno samoj srži Eurosonga'

Ponuda da netko nastupi putem satelita prva je u povijesti EBU-a

Tabloid.hr - Hina
24.03.2017 13:44

Ruska televizija odbila je ponudu organizatora Eurosonga da njezina predstavnica Julija Samojlova na natjecanju u Kijevu nastupi putem satelita.

Ukrajinske vlasti zabranile su Samojlovoj dolazak u Ukrajinu, koja je domaćn ovogodišnjeg Eurosonga, jer je posjećivala anektirani Krim te na društvenim mrežama objavljivala postove o Ukrajini i njezinim vlastima.

Kremlj je zatražio da Kijev razmotri tu "nepoštenu odluku".

U međuvremenu je Europska radiodifuzijska unija (EBU) ponudila kompromisno rješenje i mogućnost da Samojlova nastupi putem satelita.

"Ponudu o nastupu na daljinu smatramo čudnom i odbijamo je", priopćila je ruska televizija. "To bi bilo suprotno samoj srži događaja".

Ponuda da netko nastupi putem satelita prva je u povijesti EBU-a. U toj organizaciji naglašavaju da Eurosong mora biti lišen politike.

EBU je priopćio da je u kontaktu s ukrajinskim vlastima i pokušavaju naći rješenje, "u želji da svi natjecatelji budu prisutni" na natjecanju u svibnju u Kijevu.

Samojlova je nekoliko puta nastupala na Krimu tijekom 2014. i 2015. godine, što vlasti u Kijevu smatraju ilegalnim i odbijaju joj dati vizu.