Ostalo

Silovanja, ubojstva, prevare i degutantna taština - Ovo su suđenja koja (je) svijet prati(o) u dahu!

Johnny Depp i Amber Heard trenutno su glavna lica suđenja koje se pretvorilo u prvoklasni medijski spektakl, no definitivno nisu jedini kojima se to dogodilo

Barbara Marinović
19.05.2022 12:51

Sudski procesi u Americi su odavno spektakl za javnost žednu skandala, detalja i informacija o događajima koji su pisali povijest. Sud javnosti nerijetko je ekvivalentno težak kao onaj porotnika jer, u mnogim slučajevima, on odlučuje o budućnosti onih kojima se sudi, onih koji se spore. Američka javnost ovih dana snažno staje uz Johnnyja Deppa , kojeg je bivša supruga Amber Heard optužila za zlostavljanje u braku. Nakon što je ostao bez angažmana, a njegova karijera je dovedena do ruba, Depp je tužio bivšu partnericu, a sve u pokušaju da opere svoj obraz. Angažirao je jak odvjetnički tim koji 'goni' Amber zbog klevete. Traže od nje 50 milijuna dolara odštete. Depp u je vjerojatno važnije da vrati svoj pozitivan imidž u javnosti. A ljudi sve aktivno prate, svi detalji njihovog braka i poznanstva prate se poput sapunice. Uskoro će, doduše, završiti - kroz tjedan dana očekuju se završne riječi odvjetničkih timova. Ne sumnjamo da će presuda biti jedna od najpraćenijih u posljednjih nekoliko godina - interes javnosti odavno nije bio ovakav za neki sudski proces.

Johnny Depp i Amber Heard

Najpraćenije suđenje svih vremena

No, SAD pamti najpoznatiji proces u svojoj povijesti - onaj O.J. Simpsona , koji je u medijskom spektaklu i ozračju rasne netrpeljivosti Los Angelesa uspio dobiti oslobađajuću presudu za ubojstvo supruge Nicole Brown Simpson i njezinog prijatelja Ronalda Goldmana. Izbodeni su ispred njezinog stana u losanđeleškoj četvrti Brentwood u noći 12. lipnja 1994. godine. Kada su policajci stigli na mjesto zločina, a ubrzo i pred Simpsonov dom - pronašli su rukavicu zamrljanu krvlju, a upravo ona bizarnim će preokretom osloboditi Simpsona krivnje. Pet dana nakon ubojstva izdan je nalog za uhićenje tada omiljenog američkog sportaša. Bježao je od policije, a 95 milijuna Amerikanaca uživo je pratilo televizijski prijenos policijske potjere Simpsona. U konačnici se predao i uslijedilo je 'suđenje stoljeća'. O.J. se izjasnio nevinim, a u sudskoj borbi, koja je trajala 11 mjeseci, uspio se izvući. Proces je u Americi potaknuo niz rasprava o obiteljskom nasilju, ali i rasnoj diskriminaciji. Mnogi su kasnije ustvrdili da je njegov odvjetnički tim dobrano iskoristio atmosferu netrpeljivosti i nemira u losanđeleškom društvu. Bilo kako bilo - O.J. je oslobođen te nitko nije odgovarao za smrt dvoje mladih ljudi. Koliki je medijski spektakl suđenje bilo, svjedoči i činjenica da je skoro 30 godina kasnije Simpson i dalje tema brojnih filmova, televizijskih serija i dokumentaraca.

O.J. Simpson

Nevjerojatan pad Harveyja Weinsteina

Jednog dana vjerojatno će isti status imati i slučaj Harveyja Weinsteina . Bio je najmoćnije ime Hollywooda, producent koji je u karijeri osvoji niz Oscara i utjecao na karijere najvećih imena branše. Bio je nedodirljiv dok mediji nisu odlučili pisati. Sve je počelo 2017. godine tekstovima koje su pisali New York Times i New Yorker. Ubrzo je nastao #MeToo pokret, a brojne žene iz industrije zabave istupile su s optužbama na račun Weinsteina, koji je iskorištavao svoju poziciju moći na najgori mogući način. Neke od optužbi za silovanje i seksualno napastovanje protiv Weinsteina bile su stare desetljećima. Kada su iz ormara počeli izlaziti skriveni kosturi, američka i svjetska javnost ostali su šokirani. Jer, tema seksualnog zlostavljanja u Hollywoodu oduvijek je lebdjela u zraku. Svi su znali što se događa, no nitko o tome nije pričao javno. Kada je #MeToo krenuo, postalo je jasno koliko žena je i odustalo od glumačke karijere zbog Weinsteina. Holivudski moćnik predao se policiji 2018. godine, a sudski proces završen je 2020. U konačnici mu je suđeno zbog tri slučaja, a dosuđene su mu 23 godine u zatvoru. Optužbe i nevjerojatan osobni pad donijeli su mu niz ozbiljnih zdravstvenih problema, a koje rješava dok služi zatvorsku kaznu. Dio kazne služio je u zloglasnom njujorškom Rikersu, gdje je boravila još jedna slavna zatvorenica.

Harvey Weinstein

Prevarantica koja je obmanula elitu

Radi se o Anni Delvey (Sorokin) , prevarantici koja je uspjela obmanuti i osramotiti njujoršku financijsku elitu mrežom laži. Konstruirala je vlastiti identitet, rekavši da je bogata nasljednica iz Njemačke. Novac je vječito pozajmljivala od svojih bogatih prijatelja, a cijelo vrijeme pokušavala je dobiti i značajna financijska sredstva za ekskluzivni klub koji je željela otvoriti u New Yorku. U tome je zamalo uspjela, a dugo vremena provela je u skupim hotelima, na luksuznim putovanjima i u finoj odjeći. Ulaznica u taj svijet bio joj je angažman u modnom magazinu Purple. Lažni identitet gradila je do 2017. godine, kada je uhićena i osuđena na četiri godine zatvora. Iako se nije proslavila onako kako je željela, Anna je postala slavna - proglašena je prevaranticom desetljeća i znano lice pop kulture. Njezin slučaj već je ekraniziran, a Anna ima i brojne poslovne ponude. Nema sumnje da će ih znati iskoristiti, već piše memoare za koje je dobila unosan ugovor. Prošle godine izašla je iz zatvora, a za svoja djela nije pokazala nikakvo žaljenje.

Anna Delvey

"Wagatha Christie" - "Wags at war"

Ne nedostaje spektakla ni u Velikoj Britaniji. Naime, tamošnji mediji intenzivno prate suđenje između njihovih najpoznatijih WAG-sica. Coleen Rooney sudi se s Rebekah Vardy , a sve nakon što ju je optužila i tužila za klevetu i curenje lažnih informacija. Sude se zbog skandala koji je nastao prije dvije godine, a u kojem je Coleen uhvatila Rebekah u laži. Coleen je uspjela uhvatiti kolegicu WAG-sicu kako medijima dijeli povjerljive informacije o njoj, a potom je sve javno obznanila. Lažne priče i profili na Instagramu, curenje informacije, optužbe za klevetu - proces između dokonih gospođa prava je poslastica za britanske medije koji su slučaj nazvali - "Wagatha Christie" - "Wags at war". Rebekah se na sudu brani i tvrdi da nije puštala informacije o Coleen, no kraljica britanskih WAG-sica je neumoljiva.

Coleen Rooney