Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NESTANAK VRSTE

Simpatičnim životinjama s Madagaskara prijeti izumiranje

Otok je jedino mjesto na svijetu gdje se na slobodi može vidjeti lemure, male primate koji su odvojeno evoluirali od afričkih majmuna unazad više milijuna godina.

Image

Lemur Lemur

Z.H./Hina/ 15.8.2013. u 12:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gotovo svi lemuri mogli bi nestati za 20 godina ako se ništa ne učini glede siromaštva na Madagaskaru koje tjera ljude da uništavaju šume, tvrde stručnjaci koji procjenjuju na gotovo šest milijuna eura plan spašavanja koji bi trebalo hitno usvojiti.

Otok je jedino mjesto na svijetu gdje se na slobodi može vidjeti lemure, male primate koji su odvojeno evoluirali od afričkih majmuna unazad više milijuna godina. No, njihovi su dani odbrojani.

Svake godine zbog širenja poljoprivrednog zemljišta spaljuje se oko 200.000 hektara šume, jedino obitavalište lemura. Preostaje samo 10 do 13 posto madagarske prvotne šume, to jest 50.000 km2, koja bi mogla nestati tijekom jedne generacije ako se ne poduzmu hitne mjere očuvanja.

"Ako se nastavi ovim ritmom deforestacije, može se reći da za otprilike 20 do 25 godina neće više biti šume pa ni lemura", predviđa Jonah Ratsimbazafy, slavni madagaskarski primatolog, bilježeći da se 93 od 105 vrsta lemura smatra ugroženima. "Dok postoji siromaštvo, ne može se vjerovati da ćemo moći spriječiti nestanak lemura".

Jer danas je isplativije uništiti šumu zbog dragocjenih stabala, rudarskih izvora i lemura nego je sačuvati zbog političke i društveno-ekonomske krize koja hara unazad četiri godine.

Puno je tragača za zlatom u Nacionalnom parku Ranomafana. Osim toga, sve više siromašnih stanovnika Madagaskara kreće u divlju sječu dragocjenog drva za preživljavanje tijekom koje se hrane lemurima jer ih je lakše uhvatiti od ptica.

Nekoliko nevladinih organizacija za brigu o okolišu uputilo je apel za financiranje plana spašavanja tijekom tri godine u iznosu od 5,7 milijuna eura.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Na vrhu popularnosti

Gdje je nestala Petra Kovačević? Bila je velika glazbena nada, najavila prvi album, a onda joj se gubi svaki trag

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba