Ostalo

Sin Đurđice Barlović za RTL.hr o pokojnoj majci: 'Odrastati bez nje bilo je kao odrastati bez dijela tijela'

Borna Barlović mlađi je sin pokojne Đurđice Barlović, nekadašnje pjevačice Novih fosila. U razgovoru za RTL.hr osvrnuo se na tridesetu godišnjicu smrti njegove majke, a i rekao kako uspomena i dalje živi, što kroz fotografije i videozapise, a što kroz njezine pjesme koje se slušaju i nakon 40 godina od objavljivanja

Antonija Šipušić
2022-08-26 16:30

Prošlo je trideset godina od smrti poznate glazbenice Đurđice Barlović . Tog ljeta 1992. godine u kolovozu otišla je na već tradicionalno ljetovanje s obitelji na Pag. Nažalost, to joj je bilo posljednje jer je na plaži doživjela srčani uda, a preminula je od posljedica istog u zadarskoj Općoj bolnici. U to vrijeme nije bila u Novim fosilima – napustila ih je 1982. godine, nakon sedam godina rada, a dvije godine kasnije izdaje samostalnu ploču. U intervjuu za tadašnji Yugopapir osvrnula se na razloge izlaska iz grupe koju je tada slušala cijela Jugoslavija: "Pokazalo se da nam je sedma godina bila kritična, kao u braku. Nema se tu puno što reći. Jednostavno, u nekim stvarima se nismo mogli složiti pa smo odlučili da svako ide na svoju stranu". Sjećanje na nju i dalje je živi, svakako zahvaljujući i njezinim sinovima, Hrvoju i Borni Barloviću . Kada je preminula, Borna je bio četverogodišnjak, a Hrvoje je imao 11 godina. Njezin mlađi sin u razgovoru za RTL.hr prisjetio se trenutaka s majkom iako se za njega sve to odvilo u ranom djetinjstvu, planovima koje on i brat imaju oko velikog koncerta njoj u čast, ali i životu bez roditelja budući da im je 2009. godine preminuo i otac Ivan koji je na sebe, nakon njezine prerane smrti, preuzeo i majčinsku i očinsku ulogu.

"Sjećam se naših ljetovanja na Pagu, trenutaka kada smo slavili rođendane. To su one tipične situacije koje ćeš zapamtiti kao dijete. Mogu reći da mi je majka urezana u sjećanje iako je nema već desetljećima. Nije to previše bogato sjećanje jer se za mene to odvilo sve u ranom djetinjstvu, ali razne fotografije i videozapisi vrate me u to doba", rekao je Borna na samom početku. Kao i starijem bratu, majka im je neizmjerno nedostajala u odrastanju, no u odgoju dječaka uskakale su i bake, s jedne i druge strane, dok je većinu toga na sebe preuzeo njihov pokojni otac Ivan.

Za pregled sadržaja moraš omogućiti kolačiće društvenih mreža!

"Normalno je da mi je u životu nedostajala majka. No, s druge strane, moj otac je bio dosta posložen tako da se nama maksimalno posvetio, ali taj dio majčinske ljubavi i brige ti nitko ne može nadoknaditi. Rekao bih, metaforički, da je to kao da nemaš ruku. Drugi će ti udovi pomoći, ali znaš da ti nešto nedostaje. To je za mene normalno, iz toga se ne možeš izvući već se tome jednostavno prilagodiš. To je život", rekao nam je Borna. Ipak, Đurđica je u njihovom obiteljskom domu i svakodnevici živjela i kroz pjesme koje i danas slušaju redovito.

"Pjesme se vrte stalno, kod kuće, u automobilu, u našim ordinacijama...", rekao je, a na pitanje koja mu je pjesma Novih fosila najdraža, nema konkretan odgovor. "Više-manje su iz doba kada je bila u grupi. Sve one pjesme koje su hitovi su meni prirasle srcu. Ne zato što su najslušanije, nego su jednostavno pjesme koje su pjevne i dobre", rekao je. Unatoč tome što, kaže, oboje imaju sluha, ni on ni Hrvoje nisu krenuli maminim putem, već su se odlučili nastaviti obiteljski posao s tatine i djedove strane. Hrvoje je stomatolog, a Borna dentalni tehničar, surađuju redovito oko pacijenata, dok o glazbenom putu kojim je koračala njihova majka nikada nisu pomišljali.

Borna Barlović
Borna Barlović FOTO: Facebook

"Možeš se upustiti u glazbu, ali poanta je da tu moraš biti dobar. Budući da nisam toliko nadaren pjevački, nisam bio za to da se u taj dio upuštam. I brat i ja imamo sluha, primjerice čak sviram i gitaru, ali ne na toj razini da se profesionalno upustim u to. Kada s tim prezimenom dođeš negdje onda ljudi očekuju da budeš jednako dobar ili čak bolji. Ako si lošiji, e to nije baš fora", priznao je. Zato su obojica u stomatologiji, pacijenti ih prepoznaju kao sinove nekadašnje pjevačke zvijezde, a redovit na pregledima je i Vladimir Kočiš Zec . "Sretnemo se i s ostalim članovima nekadašnjeg benda", rekao je Borna o održavanju kontakata koji su izblijedili, ali i dalje žive.


Koncert u čast Đurđice Barlović

Brat i on imaju u planu majci u čast organizirati koncert. Dogovori su u tijeku, a voljeli bi to organizirati u skorije vrijeme.

"To nam je svakako u planu, a na nama je da se uskoro bacimo u realizaciju. Želja nam je da njihove pjesme pjevaju glazbenici koji su sada aktualni na sceni, a neizostavni su i Zec, Sanja Doležal te Marinko Colnago. Oni su se uvijek odazivali na takve stvari. Prošlo je dvadeset godina od posljednjeg koncerta, bilo bi lijepo da to opet napravimo", zaključio je Borna.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.