Ostalo

Sklonost ovisnostima je nasljedna

Ovisnici o drogama i njihova braća ili sestre koji nisu ovisnici imaju slične promjene u mozgu zbog kojih im je bila otežana samokontrola.

S.M.
03.02.2012 15:18

Znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge utvrdili su da ovisnici o drogama i njihova braća ili sestre koji nisu ovisnici imaju slične promjene u mozgu koje ukazuju na to da je sklonost ovisnostima nasljedna.

Snimali su mozgove 50 ovisnika o kokainu te njihove braće i sestara, a rezultati su pokazali da su svi imali promjene u mozgu zbog kojih im je bila otežana samokontrola.

"Već se dugo znalo da ovisnikom ne postaje svaka osoba koja uzima droge i da osobe koje su izložene većem riziku tipično pate od manjka samokontrole", rekla je voditeljica istraživanja Karen Ersche .

"Naše otkriće baca svjetlo na razloge zbog kojih je rizik ovisnosti povećan kod osoba s obiteljskom poviješću. Dijelovi mozga zaduženi za samokontrolu rade manje učinkovito". Dodala je kako je sljedeći korak utvrditi kako su braća i sestre ovisnika koji nisu razvili ovisnost uspjeli to prevladati.

"Kad bismo mogli otkriti što čini neke članove obitelji ovisnika tako otpornima možda bismo mogli spriječti mnogo slučajeva ovisnosti", smatra psihijatar Paul Keedwell .