Play ponuda
Play ponuda
neočekivana pitanja

Školarci i Sabor: Kako se postaje pošteni zastupnik?

Ne možete ni približno pretpostaviti što sve zanima djecu, kaže Jasenka Šarlija iz saborske Službe za građane, koja najčešće dočekuje učenike u Saboru.

RTL/ 28.3.2014. u 16:26
Play ponuda

Kako se postaje pošteni zastupnik, moraju li zastupnici govoriti samo istinu, kako im izgleda radni dan, neka su od pitanja koja kod svojih obilazaka Hrvatskog sabora postavljaju hrvatski osnovnoškolci.

Ne možete ni približno pretpostaviti što sve zanima djecu, kaže JasenkaŠarlija iz saborske Službe za građane, koja najčešće dočekuje učenike u Saboru.

I dok učenike viših razreda, u pravilu, zanima kako se postaje zastupnikom, učenike iz nižih razreda osnovne škole brinu zastupničke prepirke, pitaju svađaju li se tako i nakon što napuste Sabornicu, jesu li zastupnici neprijatelji?

Zanima ih i kako izgleda običan zastupnički dan, što zastupnici još rade u životu, imaju li drugih interesa, prenosi Šarlija.

Naravno, kaže, zanimaju ih i zastupničke plaće, biraju li zastupnici sami mjesta na kojima sjede, zašto ih je malo u Sabornici, moraju li donositi ispričnice kad ih nema i slično.

U dobi od 10-ak godina djeca još teško 'dijele' vlast, pa nerijetko pitaju gdje u Saboru sjedi predsjednik Ivo Josipović, zašto u dvorani s portretima nema i portreta prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a ima Stipe Mesića.

Većina djece zadivljena je crvenim saborskim tepisima i kristalnim lusterom iznad glavnog stubišta, pitaju je li od čistih kristala, kako se čisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Općenito, posjet Saboru djecu vrlo doima. Nedavno su nas posjetili učenici iz zagrebačke okolice, jedan od njih otišao je na toalet i vratio se s izrazom čuđenja na licu i upitom 'pa zar slavine nisu pozlaćene', prenosi Šarlija.

Za neke učenike taj je posjet ravan svečanosti, što pokazuju i odijevanjem. Jedan učenik došao je u odijelu, s leptir mašnom, fizurom i priznao mi da se tako uredio baš zbog dolaska u Sabor, ističe Šarlija.

Učenicima, kaže, puno znači susret sa zastupnicima, posebno onima koji su poznatiji u javnosti, redovito se sa njima fotografiraju za uspomenu.

Kada odlaze, puno ih poručuje da će se ponovno vratiti, a neki naglašavaju 'i kao budući zastupnici', otkriva djelatnica Službe za građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
'DVOLIČNI SU'

Meri i Davor za RTL.hr o polufinalistima: 'Neki nisu zaslužili doći ni do pola showa, kamoli do finala'

Prošle godine Sabor je posjetilo preko šest tisuća osnovnoškolaca i preko pet tisuća srednjoškolaca. U prva tri mjeseca ove godine došlo je 1.100 osnovnoškolaca i preko 800 srednjoškolaca.


Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
NOVA SENZACIJA

On je beogradski smetlar i za njim su žene 'poludjele': Upoznajte Jovicu Vasića koji je hit i na TikToku

Play ponuda

Više s weba