Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
DEVETOGODIŠNJI GNJEV

Slovenska pjesnikinja istukla kritičara

Devet godina nakupljao se bijes i gnjev u poznatoj slovenskoj pjesnikinji i glazbenici Svetlani Makarovič zbog jednog kritički intoniranog članka. S autorom se fizički obračunala u ponedjeljak.

Image

prostačenje prostačenje

D.M./Hina/ 26.5.2009. u 15:26
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

LJUBLJANA - Sloveniju trese pravi "kulturni skandal" zbog strastvena obračuna na pješačkom prijelazu u središtu Ljubljane, u kojemu su u ponedjeljak sudjelovali poznata pjesnikinja, čije pjesme djeca uče u školi napamet, i urednik kulturne rubrike vodećega slovenskog dnevnog lista.

Urednik rubrike za kulturu ljubljanskog "Dela" Marijan Zlobec izjavio je da ga je vrsna, ali ekscentrična pjesnikinja Svetlana Makarovič u ponedjeljak napala na pješačkom prijelazu blizu ljubljanske palače pravde, pri čemu ga je pljuvala i pljuskala, tako da su mu na asfalt pale naočale, a usput ga je i vrijeđala, nazivajući ga "gnjidom".

"To je stvar za psihoanalitičare, a ne za kritičare", rekao je Zlobec, komentirajući pjesnikinjin napad kojemu je povod bila jedna njegova stara kritika u kojoj je napao osobnost i mušičavost proslavljene pjesnikinje i glazbenice.

Svetlana Makarovič dobitnica je najviših slovenskih državnih nagrada, a predsjednik države Danilo Tuerk ove joj je godine dodijelio i posebnu medalju časti za životno djelo. Međutim, ona je 2000. s čudnim i ne svima jasnim obrazloženjem odbila primiti najviše priznanje, državnu Prešernovu nagradu, i to na samoj svečanosti dodjele kad to nitko nije očekivao.

"Nagradu svečano odbijam jer dolazi iz prljavih ruku", rekla je pri pokušaju uručenja nagrade, te tako izazvala velik kulturni skandal jer tako nešto dotad nije viđeno. Poslije je tumačila da se nagrade odrekla jer ju je te godine dobio i manje poznat likovni umjetnik za mozaik koji je napravio u vatikanskoj crkvi, što pjesnikinja ljevičarskog usmjerenja nije mogla podnijeti.

Iako se bavi uglavnom glazbenom kritikom, osobito operom, Zlobec je prije devet godina takav način odbijanja počasti nazvao "osobnom jednočinkom" slavne pjesnikinje, dodavši da to nije učinila iz iskrenih umjetničkih pobuda nego u želji za samopromocijom. Napad na ulici Zlobec pak tumači kao zakasnio i nerazumljiv čin osvete.

Pjesnikinja drukčije tumači izgred. "Zlobec zna zašto sam ga ispljuskala. Te sam pljuske čuvala devet godina jer je njegov tekst bio ispod kritika dostojnih žutog tiska. Pljuske su bile dobro osmišljeno autorsko djelo puno poezije. Dama u godinama kao što sam ja ne digne ruku samo tako", naveli su u utorak slovenski mediji pjesnikinjine riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
OSMIJEH NA LICU

Sve češće u provodu! Ivo Josipović u još jednom izlasku sa suprugom Tatjanom

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba