Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
UDRI BRIGU NA VESELJE

'Smak svijeta' počeo u Meksiku

Svečanosti kojima se obilježava kraj majanskog kalendarskog ciklusa nakon 5200 godina, koji mnogi tumače kao proročanstvo o kraju svijeta, počele su u subotu navečer na meksičkome poluotoku Yucatanu.

Image
Foto: AP
RTL|Hina/ 16.12.2012. u 10:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svečanosti koje bi vrhunac trebale dosegnuti 21. prosinca, počele su prinošenjem darova Ixchel, majanskoj božici majčinstva i ljubavi, u spilji blizu sela Noc-Aca pokraj Meride, glavnoga grada istočne meksičke države Yucatana. Mjesno stanovništvo božici Ixchel među ostalim donosi žito, što je simbol plodnosti u majanskoj religiji.

Početak nove majanske ere, 21. prosinca, slavi se posvuda na jugu Meksika i u još četiri države pod utjecajam majanske kulture - u Gvatemali, Belizeu, Salvadoru i Hondurasu.

Taj datum predstavlja kraj razdoblja dugog više od 5000 godina prema majanskom kalendaru koji je počeo 3114. godine prije Krista. I dok većina sudjeluje u svečanosti proslave kraja majanskog ciklusa, ostali očekuju najgore - kraj svijeta.

Image
Foto: AP
Image
AP

Takvim su očekivanjima dijelom pridonijeli filmovi katastrofe, među kojima i onaj pod nazivom "2012." Nijemca Rolanda Emmericha, kao i knjige poput "Proročanstva Maja" američkog autora znanstvene fantastike Stevea Altena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stručnjaci za kulturu Maja s prezirom odbacuju takva predviđanja. Za njih je 21.12.2012. tek kalendarski prijelaz iz jednoga doba u drugo. Francuski arheolog i stručnjak za majansku kulturu Jean-Michel Hoppan tvrdi da 21. prosinca 2012. obilježava završetak velikog ciklusa.

Datum koji potiče maštu i nagađanja pronađen je ugraviran na jednome stećku koji se čuva na arheološkom nalazištu Mucuspani u El Tortugueru na jugu Meksika.

Upravo se čita

Image
brak na prvu

Nikada burnija svađa, Saša vikala iz petnih žila: 'Nemoj mi nuditi ništa, ponašaj se kao da ne postojim'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
popularna djevojka

Ovo je ista osoba? Splitska influencerica Ela Jerković podvrgnula se brojnim operacijama, evo kako je izgledala prije

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba