Ostalo

Šok na kraju: 'Mjesečina' najbolji film nakon što je prvo 'La La Land' greškom proglašen najboljim

Oscara za najbolji film dobio je film "Mjesečina" Barryja Jenkinsa, dok su Oscari za glavne uloge pripali Caseyu Afflecku i Emmi Stone

Tabloid.hr - Hina
2017-02-27 06:29

Film "Mjesečina" proglašen je najboljim filmomnakon što je ispravljena pogreška Warrena Beattyja koji je najprije, pročitavši rezultate iz pogrešne omotnice,najboljim filmom proglasio "La La Land" .

Uz Oscara za najbolji film, "Mjesečina" je osvojila i nagrade za najbolju mušku sporednu ulogu te za najbolji adaptirani scenarij.

Film "La La Land"osvojio je najviše Oscara- ukupno šest od četrnaest nominacija. Premda ipak nije proglašen najboljim filmom, taj je mjuzikl osvojio Oscare zarežiju, glavnu glumicu, originalnu pjesmu, glazbu, filmsku fotografiju iscenografiju.

Uz "Mjesečinu" i "La La Land" za najbolji film konkurirali su i "Dolazak", "Fences", "Greben spašenih", "Hell or High Water", "Hidden Figures", "Lav", "Manchester by the Sea".

Za pregled sadržaja moraš omogućiti kolačiće društvenih mreža!

Stone i Affleck najbolji glumci

Oscar za glavnu mušku ulogu dodijeljen je Caseyu Afflecku za film "Manchester by the Sea", dok je Oscara u ženskoj konkurenciji osvojila Emma Stone za ulogu u filmu "La La Land"

Casey Affleck ufilmu "Manchester by the Sea" glumi strica koji se nakon bratove smrti nevoljko vraća u rodni gradić Manchester kako bi se brinuo za šesnaestogodišjeganećaka.

Uz Afflecka u kategoriji glavne muške uloge nominirani su bili i Andrew Garfield ("Greben spašenih"), Ryan Gosling ("La La Land"), Viggo Mortensen ("Captain Fantastic") iDenzel Washington ("Fences").

Emma Stone je Oscara dobila za glavnu žensku ulogu u ljubavnojpričio mladoj glumici u usponu i jazz glazbeniku smještenoj u zlatno doba Hollywooda.

U toj su joj kategoriji konkurirale Isabel Huppert ("Elle"), Ruth Negga ("Loving"), Natalie Portman("Jackie") iMeryl Streep("Neslavno slavna Florence").


Damienu Chazelleu nagrada za najbolju režiju za "La La Land"

Damien Chazelle osvojio je Oscara za najbolju režiju za film "La La Land" postavši tako najmlađi redatelj koji je dobio tu nagradu.

Damien Chazelle američki je redatelj i scenarist. Prvi film bio mu je "Guy and Madeline on a Park Bench", snimljen 2009. Godine 2014. snimio je igrani film "Ritam ludila" prema istoimenom nagrađivanom kratkom filmu.

Uz Chazellea ukategoriji najbolje režije nominirani su bili Denis Villeneuve ("Dolazak"), Mel Gibson ("Greben spašenih"), Kenneth Lonergan ("Manchester by the Sea") i Barry Jenkins "Moonlight".


"Manchester by the Sea" i "Moonlight" nagrađeni za scenarije

Kenneth Lonergan , redatelj i scenarist filma "Manchester by the Sea" dobio je Oscara za najbolji izvorni scenarij, a Berry Jenkins i Tarell Alvin McCraney za najbolji adaptirani scenarij za film "Mjesečina".

Lonergan je nagrađen za originalni scenarij za film "Manchester by the Sea"s Caseyem Affleckom u glavnoj ulozi, pričuo čovjeku koji se nevoljko vraća u rodni gradić kako bi se brinuo za problematičnog nećaka, kojega glumi Lucas Hedges, nominiran za najbolju sporednu ulogu.

U toj su kategoriji konkurirali i filmovi "Hell or High Water", "La La Land", "Jastog" i "Žene 20. stoljeća".

"Mjesečina"Barrya Jenkinsafilmska je priča o sazrijevanju siromašnog crnog dječaka koji se hvata u koštac sa svojom seksualnošću.

Uz "Mjesečinu", za adaptirani scenarij nominirani su "Dolazak", "Fences", "Hidden Figures" i "Lav".


"La La Landu" Oscari za filmsku fotografiju, glazbu i najbolju pjesmu

Mjuzikl "La La Land" osvojio je i Oscare za najbolju filmsku fotografiju, koji je pripaosnimatelju Linusu Sandgrenu te za najbolju glazbu i najbolju originalnu pjesmu - "City of Stars" , koji sudodijeljeni Justinu Hurwitzu .

Švedski snimatelj Linus Sandgren dosad je bio poznat po suradnjis Gusom Van Santom na filmu "Obećana zemlja" te s DavidomO. Russellom"Američki varalice" i "Joy".

U kategoriji najboljefotografijenominirani su bili i filmovi "Dolazak", "La La Land", "Lav", "Moonlight" i "Silence".

Dobitnik dva Oscara - za glazbu i originalnu pjesmu, Justin Hurwitz s redateljem "La La Landa" Damienom Chazelleom već je surađivao u filmovima"Ritam ludila" i "Guy and Madeline on a Park Bench".

U kategoriji najbolje pjesme osim za "City of Stars" nominiran je i za pjesmu "Audition".

U kategoriji najbolje glazbe nominirani su bili i filmoviJackie","Lav", "Mjesečina" i "Putnici", a nominacije za najbolju originalnu pjesmu dobili su i "Can't Stop The Feeling" (Trolovi),"The Empty Chair, Jim"(The James Foley Story(, "How Far I'll go" (Vaiana: Potraga za mitskim otokom)


Dodijeljeni i Oscari za kratkometražne filmove

Oscara za najbolji kratkometražni dokumentarni film dobio je "The White Helmets" o skupini koja spašava civile u ratu u Siriji.

Nominirani su bili i filmovi "Extremis", "4.1 Miles", "Joe's Violin" i "Watani: My Homeland"

Najboljim kratkometražnim igranim filmom proglašen je mađarski film Kristofa Deaka "Pjevaj" (Mindenki) o školskom zboru i novopridošloj djevojčici kojoj ne dopuštaju pjevati.

U toj kategoriji bili su nominirani i filmovi "Ennemis Interieurs", "La Femme et le TGV" i "Silent NightsTimecode".


Oscar za vizualneefekte "Knjizi o džungli"; montaža za "Greben spašenih"

Oscar za vizualne efekte pripao je igrano-animiranom filmu "Knjiga o džungli" Jona Favreaua s Neelom Sethijem uulozi dječaka Mowglija te s Billom Murrayem, Benom Kingsleyem i Idrisom Elbom koji su posudili glasove medvjedu Baloou, panteri Bagheeri i tigru Shere Khanu.

Nominirani su bili i "Pakao na horizontu", "Doctor Strange","Kubo i čarobni mač" i"Rogue One: Priča iz Ratovazvijezda".

Film "Greben spašenih" , ratna drama u režiji Mela Gibsona o prvom vojniku u 2. svjetskom ratu koji je odbio nositi oružje,dobio je drugu večerašnju nagradu u kategoriji montaže. Film je, osim u kategorijama montaže i zvuka, nominiran i u kategorijama najboljeg filma, režije, najbolje muške uloge (Andrew Garfield) imontaže zvuka.

U kategoriji montaže nominirani su bili i "Dolazak", "Hell or Highwater", "La La Land" i"Moonlight".


Najbolji crtići "Zootopia" i "Piper"

U dugometražnoj konkurenciji Oscara je osvojio Disneyev film "Zootopia" Byrona Howarad i Richa Moorea u kojemu mladi policajac zec i cinični prevarant lisac moraju surađivati u razotkrivanju urote, dok je najboljim kratkometražnim crtanim filmom proglašen film "Piper", film o ptici koja svoje mladunce mora naučiti pronaći hranu.

Uz "Zootopiju" nominirani su bili "Kubo i čarobni mač", "Vaiana: Potraga za mitskim otokom", "Moj život kao tikvica" i "The Red Turtle", a u kratkometražnoj konkurenciji bili su nominirani "Blind Vaysha", "Borrowed Time", "Pear Cider and Cigarettes" i "Pearl".


Viola Davis najbolja sporedna glumica

Oscar za žensku sporednu ulogu dodijeljen je Violi Davis za ulogu u filmu Denzela Washingtona "Fences", dok je najboljim filmom na stranom jeziku proglašen iranski film "Trgovački putnik - The Salesman" .

Film "Fences", snimljen po istoimenoj drami Augusta Wilsona nagrađenoj Pulitzeromo afroameričkoj radničkoj obitelji pedesetih godina, nominiran je i u kategorijama najboljega filma,najboljeg adaptiranog scenarija i glavne muške uloge (Denzel Washington).

"Postala sam umjetnica, i hvala Bogu što jesam, jer je to jedina profesija koja slavi ono što znači živjeti život", rekla je Davis u emotivnom govoru.

Davis u filmu glumi Rose Maxon, ženu čiji skroman život se urušava nakon što njezin karizmatični muž odbija prekinuti vezu s ljubavnicom. Davis je istu ulogu glumila i u kazalištu 2010. i za tu izvedbu dobila je Nagradu Tony

Uz Violu Davis, kojoj je ovo bila treća nominacija za Oscara,u kategoriji najbolje sporedne glumice bile su nominirane iViola Davis za film "Fences",Naomie Harris za "Mjesečinu",Nicole Kidman za ulogu u filmu "Lav",Octavia Spencer za film "Hidden Figures" iMichelle Williams za "Manchester by the Sea".


Oscar za film na stranom jeziku iranskom filmu "The Salesman - Trgovački putnik"

Redatelj filma "Trgovački putnik - The Salesman" Asgrar Farhadi , koji je Oscara dobio i za film "Nader i Simin se rastaju", nije doputovao na dodjelu u znak prosvjeda zbog zabrane ulaska u zemlju državljanima sedam muslimanskih zemalja koju je proglasio američki predsjednik Donald Trump nakon dolaska na vlast.

U toj su kategoriji bili nominirani i danski film "Land of Mine - Under sandet", švedski film "A Man Called Ove- En man som heter Ove", australski film"Tanna" i njemački"Toni Erdman",


Oscar za montažu zvuka za film "Dolazak", za najbolji zvuk "Greben spašenih"

Oscar za montažu zvuka dodijeljen je filmu "Dolazak", a za najbolji zvuk "Grebenu spašenih".

Za montažu zvuka bili su nominirani filmovi "Pakao na horizontu", "Greben spašenih", "La La Land" i "Čudo s Hudsona", a za najbolji zvuk "Dolazak", "LaLa Land", "Rogue One: Priča iz Ratovazvijezda" i "13 sati: Tajni vojnici". Benghazija.


Najbolji dugometražni dokumentarni film "O.J.: Made in America"

Najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom proglašen je film "O.J.: Made in America" , Oscarza šminku dodijeljen jefilmu "Odred otpisanih", au kategoriji kostimografije nagrađen jefilm "Čudesnezvijeri i gdje ih naći".

Uz film "O.J.: Made in America", gotovo osmosatnu priču o rasnim pitanjima, medijima, nasilju i sudskom sustavu, u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, nominirani su bili i talijanski filmo izbjeglicama na Lampedusi "Gori more", film o rasnim pitanjima u današnjoj Americi "I Am Not Your Negro", film o 13. amandmanu kojim je ukinuto ropstvo tefilm "Life, Animated" o dječaku oboljelom od autizma kojemu pomažu crtani filmovi, koji će u ponedjeljak biti prikazan i na ZagrebDoxu.

U kategoriji šminke, uz "Odred otpisanih", bili su nominirani išvedski film"A Man Called Ove" te"Zvjezdane staze: S one strane".

Film "Čudesne zvijeri i gdje ih naći", nagrađen za najbolju kostimografiju, nastao je prema posljednjem djelu britanske književnice J.K. Rawling, autorice serijala o Harryju Potteru, a radnja filma smještenja je 70 godina prije početka sage o malom čarobnjaku.

U toj su kategoriji za zlatni kipić konkurirali ifilmovi"Allied", "Neslavno slavna Florence", "Jackie" i"La La Land".


Prvi Oscar Mahershali Aliju za najbolju mušku sporednu ulogu

Prvi Oscarna 89. dodjeli nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti dodijeljen je Mahershali Aliju za najbolju mušku sporednu ulogu ostvarenu u filmu"Mjesečina".

Uz Mahershalu Alijau kategoriji najboljeg sporednog glumcabili sunominirani i Dev Patel za ulogu u filmu "Lav", Jeff Bridges za "Hell or High Water", Lucas Hedges za "Manchester by the Sea" i Michael Shannon za "Noćne životinje".

Film "Mjesečina", priča o sazrijevanju siromašnog crnog dječaka,u utrku za Oscara ušao je s osam nominacija, među ostalima i ukategorijama najboljeg filma i režije, sporedne ženske uloge (Naomie Harris).

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.